Logga in

8 saker vi lärt oss av att nischa oss på sol och ladd

Publicerad
8 jan 2024, 06:57

Säg nej till att bara koppla in solanläggningar, säg nej till ”vanliga” eljobb men säg ja samarbeten. Jimmy Vilhelmsson listar lärdomarna för Elektrikern i Västerås av att nischa firman mot solceller, laddinfrastruktur och batterier.

1. Samarbeten är viktiga. Dels samarbete med beställare, som med Mälarenergi som vi jobbar mycket åt men och med en solcellsinstallatör, Solkraft Direkt. Vi skruvar inga solpaneler och de kopplar ingen el. Det företag av oss som har kunden tar in den andre som underentreprenör.

2. Ta inte uppdrag att bara koppla in solcellsanläggningar. Det gjorde vi i början och fick sitta hos Elsäkerhetsverket och försvara oss när det blev fel. Den enda brist som fanns med vårt jobb var att ett klistermärke saknades  men jag hade gärna undvikit den historien, då vi fick ta hjälp av Installatörsföretagens jurister. 

3. Adminstrationen är mycket mer betungande än för vanliga eljobb. Det är särskilt kring laddning som företaget måste vara rustat för att hantera felanmälningar men det är också mycket administration kring solceller. 

4. Våga säga nej till andra jobb. Det kommer många frågor om andra jobb men tar man ett inriktningsbeslut måste man våga följa det.

Läs också:
Elektrikern: ”Vi har slutat med vägguttag”

5. Bygg organisation för det nya. Det gäller att ha resurser anpassade för de nya arbetsuppgifterna, som den ökande administrationen. Ett tag hade vi till exempel en heltidsanställd som bara jobbade med föranmälan och färdiganmälan för solcellsanläggningar.

6. Se till att de anställda har rätt kompetens. I vårt fall har vi löst det med interna kurser och genom att fabrikanter kommit ut och hållit i utbildningar.

Läs också:
Marknaden för solceller viker – batterier blir elfirmornas nya guld

7. Tror på din idé och var uthållig. För oss dröjde det länge innan vi fick lönsamhet i projekten. 

Läs också:
8 saker vi lärt oss av att nischa oss på sol och ladd

8. Lev som du lär. Vi har sedan tre år tillbaka till 100 procent kört eldrivna bilar i företaget, som har 13 anställda och 13 elbilar. Självklart laddar vi dessa så mycket som möjligt genom våra egna solcellsanläggningar. Vi har solpaneler på varenda kvadratmeter som det går att montera solpaneler på.