Logga in

Spänningssatta klippta kablar: 5 råd för att undvika olyckor

Publicerad
16 sep 2024, 06:26
| Uppdaterad
13 sep 2024

Arbetsmiljöexperten Rickard Lindberg ger råd för att undvika elolyckor i samband med arbete i undertak där det kan förekomma spänningssatta avklippta kablar. 

Text

Yousef Said råkade ut för en elolycka i ett undertak:
Spänningsatta klippta kablar: ”Väldigt obehagligt att få ström genom armen”

Rickard Lindberg om situationen i branschen:
Spänningssatta klippta kablar: Larm- och ventilationsmontörer mest utsatta

1. Kolla så att allt ser bra ut.

Börja alltid med att göra en okulär besiktning, för att kolla att det ser helt, rent och fräscht ut. Om alla kablar sitter snyggt uppe finns det minde skäl att tro att någonting är fel. Om man däremot ser brister med blotta ögat är det bra att vara mer försiktig. Håll utkik efter synliga tecken på varmgång, brända kablar, lösa skruvar eller skruvar som sitter fel eller har gått igenom kablar. 

2. Gör din research.

Det kan även vara bra att se över området man ska utföra jobb i. Utgå från byggår och ta reda på om det utförts några ombyggnationer eller tilläggsarbeten. Är det en äldre byggnad, där det har gjorts många arbeten, finns det en risk för bristfälliga kabeldragningar.

3. Bli kompis med faspennan.

Det är bra att kunna kontrollera om det finns spänning genom att använda sig av en faspenna. Ha dock i åtanke att det finns tillfällen där en faspenna inte ger utslag, eller att instrumentet kan vara defekt på grund av batteriet. 

4. Ena handen i bakfickan.

Som montör är det bra att inte hålla i något som leder jord när man undersöker ett undertak och hittar spänningsförande kablar. Man brukar säga att ena handen ska vara i bakfickan. 

Anders Kullberg om olyckorna på LT larm och teletjänst:
Vd:n om spänningsatta klippta kablar: ”Som att gå in i ett minfält”

5. Byt erfarenheter med varandra.

Om en olycka sker är det bra att rapportera till alla tillbud internt för vidare hantering. Ta upp alla avvikelser oavsett vad det är för någon. Genom att samtala om incidenter och dela med sig av erfarenheter skapar man en bra säkerhetskultur inom företaget.