Logga in

Linjemontör död i elolycka med skylift

Publicerad
23 mar 2023, 09:59

En man född 1994 omkom förra veckan i en elolycka vid arbete på en ny 130 kV-ledning i Örebro län.

En man född 1994 och hemmahörande i Bosnien dog vid en elolycka onsdagen den 15 mars. Larmet till polisen kom i 10-tiden. Den omkomne arbetade på byggandet av en ny 130 kV-ledning. Olyckan inträffade vid Blackfärdsmossen nära Jakobshyttan i Örebro län där Vattenfall Eldistribution har ett ledningsprojekt.

Jonas Garnermark, KMA-ansvarig vid Linjemontage i Grästorp. Foto: Linjemontage.

– Det som inträffat är en form av elolycka. 

Det säger Jonas Garnermark, Kvalitets-, miljö-  och arbetsmiljöansvarig på Linjemontage i Grästorp som har entreprenaden åt Vattenfall Eldistribution. Den omkomne mannen arbetade för Elnos, en underentreprenör till Linjemontage i Grästorp. 

– Det är ett företag som är etablerat i Sverige sedan tio år tillbaka och som vi jobbade tillsammans med. Efter olyckan har jag stått i nära kontakt med Vattenfall Eldistribution och Elnos. 

Enligt Närkenews.se som var först att rapportera om dödsolyckan har polisen rapporterat till Arbetsmiljöverket att den omkomne arbetade i en arbetskorg på en skylift med att sätta upp en ej spänningsatt högspänningsledning. Det bekräftas av Jonas Garnermark på Linjemontage i Grästorp.

Fallolycka:
Dödsolyckan i Svappavaara föregicks av en liknande händelse sju år tidigare

Läs också:
Arbetsfel bakom tre av fyra elolyckor  

Händelsen utreds som arbetsmiljöbrott och vållande till annans död. Förundersökningsledare är Bengt Svensson, åklagare vid Riksenheten för miljö och arbetsmiljömål i Jönköping. 

Det förekommer uppgifter om att det var en olycka med induktion. Stämmer det?

– Det vet jag inte ens vad det är för något. Men de som är experter tycks vara osäkra på den saken, säger Bengt Svensson. 

Han berättar att minst fem personer från olika bolag var på plats vid olyckstillfället. I dag kommer polisen att genomföra ytterligare förhör om dödsolyckan. 

Vattenfall eldistribution har i skrivande stund inte gått ut med pressmeddelande om dödsolyckan. Bolaget svarar inte på när i tid dödsolyckan inträffade annat än ”förra veckan”.