Logga in

Elektroskutt blev Bästa elnyhet

Publicerad
19 okt 2023, 11:28

Svante Olssons Blocks och Signifys armatur Natureconnect som härmar dagsljuset prisades i går kväll på Elmässan. Men vad var det för nya regler som Svante Olsson hade sikte på när han tog fram sin nya genomföring?  

Text

Elmässan pågår i Stockholm och under första dagen delades priset för bästa Elnyhet och bästa nyhet inom belysning ut, framröstad av publiken och utdelad av Elinstallatörens chefredaktör Fredrik Karlsson. 

Nyheten från Elfack:
”Du får ju inte gå ut genom tätskikt längre med flexslang”

Läs också:
Måste uttag som inte är blockerade monteras 1,7 meter upp?

Läs också:
Hur många verktyg har du i bältet?

Priset för årets bästa Elnyhet gick, för andra året i rad, till Svante Olsson på Elektroskutt, för sin 90 graders Blocks.

– Det känns fantastiskt kul och är ett bra bevis på att man har en produkt som funkar. Böjen är en enkel produkt som uppfyller ett viktigt syfte och har många olika monteringsmöjligheter, säger Svante Olsson. 

Svante Olsson tog fram produkten efter den nya regeln GVK har infört, som säger att man numera inte får gå ut med flexrör genom tätskikt. I stället måste man gå igenom det med ett styvt, fixerat rör. Elektroskutts Blocks lever upp till kraven. 

Juryns motivering lyder:

”En problemlösande produkt med många monteringens-möjligheter och med hantverksdicipliner som följer olika branschstandarder. Att produkten dessutom är tillverkad i återvunnen plast gör att den känns helt rätt nu och för framtiden.”

Vinnaren i årets bästa nyhet inom belysning är Signify och deras nya lampa Natureconnect, med fokus på ett ljus som bidrar till ökat välmående. Priset togs emot av Johanna Strunke, marknadschef på Signify.

Johanna Strunke, marknadschef på Signify. Foto: Hjalmar Insulander

– Tanken är att lampan ska finnas på kontor, sjukhus eller konferenslokaler, för att skapa en känsla av naturljus. Den här lösningen reflekterar hur solen skulle fungera under dagen, att ljuset blir kallare och varmare och det känns som att man är utomhus, säger Johanna Strunke.

Se videon:
Ny armatur härmar dagsljuset

Natureconnect från Signify. Foto: Hjalmar Insulander

Armaturen är styrd via en app och Johanna Strunke hoppas att den kan användas på sjukhus för att patienter, som kanske inte kan vara utomhus, ska må bättre med ljuset.

Juryns motivering lyder:

”Med fokus på arbetsmiljö och social hållbarhet har denna produkt öppnad möjligheten att skapa välmående genom innovativ ljussättning och design. En attraktiv produkt som inte bara förändrar branschen utan också folks hälsa.”