Logga in

Ny armatur härmar dagsljuset

Publicerad
14 jun 2023, 15:02

Hört talas om tappar och stavar? Signify har tagit fasta på att ögat också har en tredje receptor som fångar så kallat melanopiskt ljus.

– Vi har ändrat vårt ledspektra för att skapa den här armaturen. Man mår helt enkelt bättre av att sitta under den. 

Läs också:
”Tänk om alla serverhallar i världen gick över till likström”

Mer Elfack 2023:
”Det sker en explosion om dagen i Europa relaterat till statisk urladdning”

Det säger Jennie Hellberg, Business Development Manager på Signify om företagets armatur NatureConnect. 

– Det melanopiska ljuset styr den tredje receptorn i ögat som triggar vakenhet, sömn och kognitiv förmåga. Normal belysning dippar vid 480 nm men vi har en peak där för att efterlikna dagsljus, säger hon. 

Panelen, som finns i 60×60, 60×180 och en lösning med fyra 60×60-paneler kombinerade till en solid armatur som mäter 120×120. Intresset för dagsljus inomhus ökar, men i många miljöer går det inte att få in dagsljuset och där finns marknaden för den här sortens paneler. 

– Vi har jobbat med olika lager och reflektioner i speglingar. Vi använder skylights som ser ut som takfönster i armaturen. Dessutom har vi väldigt jämna paneler som kan skifta mellan 2700 och 6500 Kelvin, säger Jennie Hellberg. 

Undran:
Kan led-armaturer ta skada av att släckas ner?

Armaturen är tänkt för vårdboenden, kontor och sjukhus och egentligen alla miljöer där det saknas dagsljus. 

– Vi tillbringar 90 procent av vår tid inomhus. Det här handlar om att göra något som påminner om dagsljus för en inomhusmiljö. Speciellt i Norden där vi har mörka höstar och vintrar är intresset stort, säger Jennie Hellberg.