Logga in

Tre saker vi vet om trådlös Dali

Publicerad
22 nov 2023, 11:32

Fungerar det verkligen som en trådlös kabel? Alla ställer samma fråga om W-Dali. Svaret leder många vidare till tankar på Dali i rot-projekt.

Styrning med individuella adresser

– Armaturen kommer inte att förstå att den är trådlös. Du kommer kunna arbeta precis som innan med din Dali-kontroller. Programmering, adressering och individuell adressering gör du precis på samma sätt som förut när du jobbar med din anläggning. 

Niclas Norlén, produktchef på Göteborgsbaserade Lumenradio AB förklarar hur deras teknik för trådlös Dali upplevs av installatören. 

Läs också:
Därför kommer PoE ”aldrig” slå inom belysning

Läs också:
”Nackdelen är att sensorer från olika märken inte alltid lirar ihop”

Noden ser ut som en vanlig dimmerpuck, men det är bara formfaktorn, för att få plats i en dosa. Den kan styra tio armaturer med seriekoppling och de ges alla individuella adresser. Ur installatörens perspektiv ser det ut som att alla armaturer är kopplade med kabel.

500 meters räckvidd

Huvudenheten är likt de flesta Dali-enheter din-skenemonterad. Den är en sändare med femhundra meters räckvidd.

– Det är en patenterad teknik som stör väldigt lite. Det vill säga du kan ha wifi och blåtand och sådant i närheten och det kommer inte att märkas. Vi har flera pantent för radioteknik. Det är viktigt eftersom kontrollern inte sitter där armaturen sitter, säger Niclas Norlén. 

Alla delar av tekniken designas och utvecklas i Göteborg där Lumenradio har sitt huvudkontor. 

– Vi började inom DMX, effektbelysning och fick ut vår första produkt 2009. Inom film har vi blivit en defacto-standard. Man ser våra produkter på de största produktionerna i världen i dag. Mandalorian, Stranger Things, you name it, alla använder vår teknik, säger Niclas Norlén.

Förenklar projekteringen

Många som Nicklas Norlén pratade med på Elmässan började genast tänka på K-märkta byggnader, som kyrkor. Men fördelarna finns i många sorters renoveringsprojekt.

– För många är det stort att de inte behöver tänka på datadistribution tidigt i projekten. Det kan man faktiskt göra ute på plats. 

Läs också:
10 skäl att välja KNX i villan 2022

– En annan fördel om man till exempel jobbar i en skola är att man inte måste stänga hela skolan utan kan jobba med ett klassrumt i taget. Men den insikten finns en del mjuka värden att hämta i att jobba med trådlöst, säger Niclas Norlén och fortsätter, det är ganska gött.

Fakta: Lumenradio AB

Svenskt techbolag grundat 2008 i Göteborg. Sedan 2009 har man producerat trådlös DMX-styrning. Företagets kontroll för effektbelysning används på filminspelningar världen över. 

Utöver Dali finns företagets trådlösa teknik nu också bland annat för Modbus och Bacnet.