Logga in

”Du får ju inte gå ut genom tätskikt längre med flexslang”

Publicerad
17 maj 2023, 08:52

De nya reglerna för våtrum inspirerade Svante Olsson till nya innovationen Blocks. Den och en ersättare till stripes var Elektroskutts stora nyheter på Elfack.

Svante Olsson, Elektroskutt, håller hög takt i sin produktutveckling. I år har han lanserat två nya produkter – Stepps och Blocks – som ska underlätta elektrikers dagliga arbete.

“…Du får ju inte gå ut genom tätskikt längre med flexslang, så hittills har vi byggt egna lösningar. Men det här går fortare och tar mindre plats.”

Patrick Johansson, Segerdahls Elektriska

Mer om Elektroskutt:
Svante klicksar stråk: ”Rakt och snyggt ska det vara”

Läs också:
Svante duttsar slangutsläpp: ”Jag gillar när det blir snyggt”

– Jag har ju själv bakgrund som elektriker och kollar mycket på hur elektriker gör installationer. Det stripas väldigt mycket kabel, och jag har länge tänkt att det borde finnas en enklare lösning. Resultatet är nya Stepps, säger Svante Olsson och visar med handen mot en vägg där en knippe kablar fästs upp med klämman.

Till skillnad från företagets tidigare produkt Klicks, som fäster flexslang, håller klämman Stepps fast upp till 15 kablar i bredd. Maxtjockleken på kablarna är 15 millimeter. 

Ambitionen från början var att utveckla en produkt som passar alla kabelstegar. Men det blev för svårt, så i nuläget fungerar Stepps för MP-bolagets stege som är marknadsledande i Sverige. Produkten kommer snart även till andra leverantörer av kabelstegar och trådstegar. 

– Fördelar med den nya klämman är att bygeln går lätt att öppna och stänga. Det är också enkelt att ta bort eller lägga till kabel. Enligt tester jag har gjort sparas 75 procent av tiden jämfört med att stripa kabeln, säger Svante Olsson.

Den andra innovationen, Blocks, har sporrats av de nya reglerna för installationer i våtrum. Flexslangar får inte längre användas i genomföringar, enligt GVK.

Lösningen är en liten platta med ett fast, styvt rör i mitten. Det styva röret går ut genom tätskiktet, vilket är godkänt. 

– Produkten har många monteringsmöjligheter och är enkel att jobba med. Dessutom blir det lättare för plattsättaren att täta runt, säger Svante Olsson.

Patrick Johansson, Segerdahls Elektriska.

Intresset för de nya produkterna var stort under Elfack-mässan, där besökare trängdes runt Elektroskutts monter. Två av dem var från Segerdahls Elektriska i Värmland.

– Allt som förenklar vårt arbete är intressant. Du får ju inte gå ut genom tätskikt längre med flexslang, så hittills har vi byggt egna lösningar. Men det här går fortare och tar mindre plats, säger Patrick Johansson, Segerdahls Elektriska.

Mer om våtrum:
”Börja i resultatet och backa till installationen”

Han tycker också att Elektroskutts övriga lösningar är bra, som Dutts, eftersom de minskar spillet när inte lika mycket flexrör behöver kapas bort.

Utvecklingen av Stepps har pågått under två år och Blocks är framtagen på sex månader. Båda produkterna är skyddade med globalt patent.