Logga in

Hur många verktyg har du i bältet?

Publicerad
17 okt 2023, 16:01

Peter Welinder, industrielektriker på Malmö Airport, visade upp sitt fullmatade bälte på Facebook. ”Måste ju skämta” var en reaktion. Men behöver du allt det där, Peter?

Armlyft:
Exoskelettet avlastar dina trötta axlar

Läs också:
Så minskar du risken för vibrationsskador

Peter Welinder har använt samma verktygsbälte, från Snikki, i 20 år och format och anpassat det så att det passar hans behov perfekt, berättar han i Facebookgruppen där han frågar hur andra elektriker gör med verktygen.

“Måste ju skämta. Släpar du med dig allt det där varje dag runt midjan?”, undrade en elektriker i gruppen.


Hur är det med den saken?

– Jo, jag använder allt. Jag springer dagligen runt mycket på felsökningar på Malmö Airport. Då vill jag ha med mig alla grejer eftersom jag aldrig vet var det är för fel eller vilka verktyg som behövs för att lösa problemet. Det tar tid att åka tillbaka till verkstaden och hämta grejer och ska man igenom säkerhetskontrollen stup i ett så går det mycket tid i onödan. Därför har jag  med mig det som troligtvis behövs för att lösa akuta problem.

Peter Welinder är anställd hos Swedavia. Här vid en jumbojet på Malmö Airport. Foto: Privat

Hur många verktyg har du egentligen i bältet?

–  Hmm. jag kan räkna …Det är 13 handverktyg och mätinstrument, en rejäl ficklampa, tångamperemeter, en burk med bits, en burk med fett, 5:56-spray, quickloss-spray, hänglås och skylt , eltejp, ett 32 mm VP-rör med buntband plus en Nutrilettshaker för näringsdrycker som jag har en massa smågrejor i som skruvar , plugg , borr , Wago , små buntband  och sockerbitar. Plus annat bra att ha.  Allt har sin plats i bältet och jag märker direkt om något saknas.

Vad väger det?

– 6,5 kilo. Men jag bär det inte på mig hela dagarna,  max en timme om dagen.  När jag ska jobba med något så lägger jag oftast ut det på golvet eller på ett bord.  Men om jag ska upp på en stege så har jag bältet på mig.

Många bra att ha grejor i bältet. Foto: Privat

Dina kolleger på Facebook tipsar om hink, väst, ryggsäck, hängslen och väskor. Fastnade du för något?

– Väst har jag testat men tyget håller inte för skruvmejslar och så blir det varmt på sommaren. Hink passade inte heller mig, men hängslen kunde ju vara bra. Det händer att man får dra upp byxorna som dras ner av bältet.

Du har jobbat som elektriker i nära 40 år. Är kroppen sliten?

– Nej. När jag var 23 år började jag som installatörselektriker på nybyggen, men insåg ganska snart att det sliter för mycket på kroppen så jag sökte mig till industrin där det är lite lugnare. Jag har jobbat på tidningstryckeri, på Barsebäcks kärnkraftverk och nu för Swedavia.

Arbetskläder:
Elektriker, hur ser ni ut egentligen?

Hur ser en vanlig dag ut på jobbet?

– Det är mycket kontroller och ronder, framför allt av banljuset och flygtornet. Inget får gå fel. Sedan är det mycket dörrmiljöer som ska funka, och belysning. Det är varierande och det roligaste jobb som jag har haft hittills.