Logga in

Vilket smarta hem-system gillar du mest?

Publicerad
9 apr 2024, 05:45
| Uppdaterad
8 apr 2024

Det finns flera smarta hem-system för kunderna att välja mellan. Men vilket system föredrar elektrikerna och varför? Vi har frågat runt och enkelhet i installationen verkar väga tungt. ”De är enkla att montera och programmera”.

Text

Mathias Hultman

Mathias Hultman, Jusseryd El och Skog

– Jag föredrar Plejd som produkt för att skapa ett smart hem. Allt från att styra belysning, elvattenkoppar, cirkulationspumpar med mera… De är enkla att montera, antingen ensam puck eller flera enheter. Enkla att programmera och ändra inställningar om så skulle behövas. 

Patrik Hedlund

Patrik Hedlund, Bravida Hudiksvall

– KNX i kombination med DALI för att vara exakt. Jag har alltid tänkt sju steg fram när jag gjort installationer, hur jag kan utforma installationen för att vara enkel att anpassa och bygga ut i framtiden. Med KNX så behöver jag inte ägna lika mycket tankeverksamhet åt att förbereda, för att KNX är flexibelt åt alla tänkbara håll. Framåt- och bakåtkompatibelt och inga inmålningar i hörn. Man vet att man alltid kan och kommer kunna lösa saker på ett eller annat vis. 

Eric Hagsäter

Eric Hagsäter, Halmstads Elektriska

– Som instegssystem till en kund som vill göra hemmet smartare kör vi Plejd, trots att de inte klarar alla funktioner i det smarta hemmet. Men vid större jobb där det önskar en mer multifunktionell lösning väljer vi förstås KNX, som vi är certifierade för.

Magnus Nilsson

Magnus Nilsson, Elektrolund

– Då säger jag Casambi. Programmeringen kanske är lite svårare än Plejd, men de är bredare i vad man kan göra med programmeringen. Den broadcastlösning de har är även bättre om man utför arbeten i exempelvis industrin. Jag har även utbildat mig inom det – och kan då göra mer. För mig innebär det att jag även kan ta större affärer.

Andrea Van Sand

Andrea Van Sand, VanSand Electronics

– Det har blivit betydligt smartare och smidigare att använda Plejd. Jag gillar fortfarande tekniken med KNX, men det är ingenting som jag rekommenderar till kunder, eftersom det kostar betydligt mer än att köra Plejd, som också är mycket lättare att koppla ihop med alla system som finns nuförtiden.