Logga in

”Vi håller på att printa en privatbostad”

Publicerad
31 aug 2023, 05:27

För ett år sedan träffade vi entreprenören Tobias von Haslingen som ville revolutionera byggbranschen genom att skriva ut betonghus i 3D-skrivare. Men hur har det gått med projektet som sökte elektriker och rörmokare?

Det låter kanske som en framtidsvision, men 3D-skrivarna som konstruerar hus finns redan på plats i Danderyd utanför Stockholm.

Tobias von Haslingen skriver ut betonghus i 3d-skrivare och vill revolutionera hela byggbranschen
Inga elektriker i laget bakom 3d-printat hus – än

”Att skriva ut donen går på 50 kronor istället för någon tusenlapp i handeln” säger 3D-pionjären Daniel Carnegård
Klart elektrikern ska ha en 3D-skrivare

Närmare bestämt hos Tobias von Haslingen, vd och medgrundare av startup-företaget Concreteprint, som var först i landet med att 3D-printa ett småhus.

För ett år sen intervjuade vi dig och då sökte du en installatörspartner. Har du hittat något VVS-företag eller någon elfirma att samarbeta med?

­– Vi har haft ett visst samarbete med LK Systems och håller just nu på att 3D-printa en privatbostad, där vi ska skriva ut färdiga kanaler för eldragning, hål för eldosor och för VVS-installationer och då använda robotens fördelar. Det handlar om att robotisera tillverkningsprocessen, säger Tobias von Haslingen som tillägger att man självklart kommer att behöva både VVS-montörer och elektriker i nästa steg.

LK Systems vd Michael Söderberg

­– Vi hade några kontakter under 2022 och våren 2023 för att informera företrädare för Concreteprint om dimensionering och utformning av golvvärmesystem men har inget formellt samarbete.

3d-printingprojektet snuvades dock på pengar, åtminstone enligt Tobias von Haslingens syn på saken. Concreteprint och några andra aktörer sökte gemensamt forskningsmedel till projektet, men det blev statliga forskningsstiftelsen Rise som fick alla pengarna.

Morten Winther har startat en farm med 3D-skrivare och fräsmaskiner
DIN-fästen för Plejd: ”Grossisterna är positiva”

Vad hände?

– Vi blev utkonkurrerade av staten vars forskningsinstitut samlade ihop en massa företag och började konkurrera med oss och fick alla forskningspengarna med samma idé som vi har. Det är helt galet! 3D-printing av hus kräver stora investeringar. Nu har vi ju en person som vill bo i huset och det är möjligt att han kan vara med och finansiera projektet.