Logga in

Nya solblomman följer solen effektivt – men vad kostar den?

Publicerad
11 mar 2024, 05:15
| Uppdaterad
8 mar 2024

Solenergi ska vara vackert och inte kräva långa kabeldragningar. Det tycker uppfinnaren Rufus Veenstra som utvecklat den holländska solblomman som visades under Elmia Solar.

Rufus Veenstra på holländska bolaget Ecoplant tyckte att det behövdes fler alternativ till stora solcellsinstallationer med långa kabeldragningar. Därför utvecklade han för fem år sedan sin ”solblomma” som visades för första gången i Sverige under mässan Elmia Solar.

– Här laddar solen batterier inuti solblomman, vilket gör din elproduktion mer flexibel och off grid. Dessutom är blomman vacker. Den kan passa vid sommarhuset eller på parkeringen för elbilen, säger Rufus Veenstra.

”Solblomman är mycket mer effektiv än andra liknande blommor som lanserades för 15 år sedan…”

Rufus Veenstra, Ecoplant

Äldre modell:
Hur bra funkar solföljare och växthus med integrerade solceller?

Läs också:
8x snabbare: ”Du kan montera 300 kW per dag”

Solblommans teknik.

Solblomman finns i fem olika modeller – den minsta ger max 984 watt och den största max 4,6 kilowatt. De mindre modellerna är 3,4 meter höga och de större 4,6 meter i högsta punkten. Den som vill dra kablar in till sitt hus kan göra det.

Blombladen är så kallade bifacial-solceller, vilket innebär att el produceras av solinstrålning från båda sidorna. Blomman följer också automatiskt solen under dagen, från öst till väst, för att optimera produktionen ytterligare.

Styrningen är smart, så att blomman lär sig hur den ska röra sig på den aktuella platsen. Tack vare ett inbyggt simkort går det att övervaka på distans.

– Solblomman är mycket mer effektiv än andra liknande blommor som lanserades för 15 år sedan. Bifacial-solcellerna gör också att den passar bra i nordliga länder. Det är långa dagar under sommaren och reflekterande snö på vintern, säger Rufus Veenstra.

Rufus Veenstra, Ecoplant. Foto: Marie Granmar

Han berättar att efterfrågan i sydliga länder har varit stor sedan pandemin. I dag finns många solblommor i Italien, Spanien, Portugal, på Balkan, i Karibien och Hongkong.

I Holland har flera skolor köpt in solblomman och låtit elever hjälpa till med bygget och installationen.

– Eleverna kan designa och måla blomman som de vill. Det blir ett roligt, kreativt projekt och samtidigt lär de sig om hållbar energi, säger Rufus Veenstra som även skrivit en bok som används vid utbildningarna.

Läs också:
Solcellsmontage: ”Klicksystemet sparar tid”

Det är fortfarande ganska dyrt att köpa solblomman, som kostar runt 750 000 kronor plus batterier. Men den går även att hyra veckovis, exempelvis till festivaler.