Logga in

DIN-fästen för Plejd: ”Grossisterna är positiva”

Publicerad
6 mar 2023, 05:00

Vissa flyttar till Spanien och öppnar pensionat, andra flyttar till Spanien och startar en farm med 3D-skrivare och fräsmaskiner. Morten Winther tillhör den senare skaran. Snart kan hans skenfästen för dimmerpuckar gå att köpa hos grossen.

Morten Winther, som inte är elektriker utan har en bakgrund inom IT, kom med sin familj till Fuengirola, cirka 15 minuter från Malaga, för tre år sedan och behövde hitta på något att göra.

Mer folk som gör bra grejor
Svante duttsar slangutsläpp: ”Jag gillar när det blir snyggt”

Den här underlättar också:
Pungdosa: Justerbar ring förenklar installationen

– Det är lite udda att hålla på med tillverkning på en turistort, men all logistik fungerar smidigt med en så stor stad och flygplats som Malaga runt hörnet.

Tidigare har Morten Winther haft ett eget företag med distribution av trådlösa nätverkslösningar. Nätverk ligger inte långt från belysning, så ett av hans uppdrag i Spanien var just ett belysningsprojekt.

– Jag märkte att det var svårt att få plats med både Plejd- och Wiserpuckar i elcentralerna. Plejd har egna fästen men de sitter framåt. Då tänkte jag, varför inte sidställa dem? Sitter de framåt tar de upp tre gånger så mycket plats.

”Fästena har en inbyggd låsanordning, det är inte bara att klicka fast utan man måste låsa den, så den åker ingenstans.”

Morten Winther tog kontakt med Plejd och Schneider Electric, så de känner väl till honom och hans, som han själv uttrycker det, fiffiga lösning.

Hans ambition är att formspruta dem, men det kräver en viss volym, än så länge 3D-printas de i Fuengirola. Det är inte första gången han tar fram nya produkter utan han har tidigare tillverkat flera olika typer av väggfästen till it-anordningar.

De sidställda fästena har funnits att få tag på i cirka två månader och gensvaret har varit positivt. Morten Winther har marknadsfört dem via olika teknikgrupper på Facebook och säger att många har provat dem.

– De tycker att det är en genomtänkt produkt. Fästena har en inbyggd låsanordning, det är inte bara att klicka fast utan man måste låsa den, så den åker ingenstans. 

Materialet är det brandsäkra PETG, ett plastmaterial som bara smälter om någonting närliggande brinner. Värmeutvecklingen är säkerställd eftersom det sitter små tappar på sidorna så det blir 5 mm luftglapp mellan varje fäste.

mer fiffiga saker
Dra slang genom reglar – på fem sekunder

– Jag har avtalsförhandlingar med grossister, och de är positiva så det är jätteroligt.

Inom en ganska snar framtid kan alltså fästena finnas att få tag på hos grossisterna, just nu får man köpa dem via Mortens företag Winther 3D. Fästen för Shelly och Qubino är under utveckling.