Logga in

Är grenkontakt enda lösningen i prefabväggen?

Publicerad
20 jul 2023, 13:15
| Uppdaterad
7 aug 2023

Larmteknikern Oscar Saarväli efterlyste tips på Facebook för att få in fler uttag i prefabväggen, utan att göra för mycket våld på den. Elektrikerna bjöd till – men hur blev lösningen?

Läs också:
40-årig skarvsladd inte smartaste valet?

Läs också:
Hur många uttag ska det vara egentligen?

Kunden ville ha fler uttag bakom tv-bänken som placerats mot den prefabricerade väggen. Minst fyra kontakter handlade det om, för spelkonsol och högtalare bland annat. 

– Eftersom väggarna är färdigspacklade med bara ett rörutlopp i taket för ett uttag hade jag fått fräsa upp gipsväggarna för att få in fler dosor i väggen. Då hade man behövt ta in både snickare och målare igen, säger Oscar Saarväli, larmtekniker på Örebro larmteknik som också har el-auktorisation.

En lösning han såg var att fräsa in ett 70-hål i väggen och fiska upp slangen ovanifrån.

– Men problemet är att jag inte har en aning om hur reglarna sitter i väggen.

Prefabväggar är ibland robustare i konstruktionen, i betong och med fler reglar än vanliga väggar som byggs på plats, även om problemet med för snålt med el- och datauttag kan vara detsamma.

Bland tipsen från elektrikerna finns ett uttag från Schneiders Unica-system som kan kombineras på olika sätt.

– Schneider var på besök på vårt kontor och visade upp uttagen och då tänkte vi att de där kan man väl testa hemma också, berättar tipsaren Jens Eliasson på Hultins El i Lycksele.

Han tycker att de uttagen är smidiga eftersom man kan fylla dem som man vill och även fälla ner dem så de sitter en box med 4-6 uttag. Det går både att använda 20-25-millimeter slang till dosan och finns en utanpåliggande variant, förklarar han.

– De ser bra ut i väggen och finns även som stavar och för golvdosor.

Läs också:
Är det ok att kakla igen kablarna?

Adam Stensryd, elektriker på Umia Nord, tipsade om en kombination som han gjort bakom tv-möbel, där valfritt uttag kan bytas till ett datauttag istället. Men för hans lösning krävs dock en dosa till.

Adam Stensryds lösning. Foto: privat.

”Fäll i en rotdosa med hålsåg”, ”Fyll på med renoveringsdosor vid sidan om”, ”…eller  så ställer man dit en tv-möbel och lägger en förbannad grendosa inne i den och samlar sin härva där i.” var andra förslag andra från elektrikerna i Facebookgruppen.

Så hur gjorde Oscar Saarväli till slut?

– Jag kom överens med kunden om att ändra på planerna och använda enkeldosan bakom tv-väggen till datorn och dubbeldosan som satt 30 centimeter från den till tv-utrustningen, säger han.