Logga in

”Det kommer krävas elektriker som drar kabel – men också mycket mer”

Publicerad
17 maj 2023, 12:44

Laddboxar, solel och fastighetsautomation – utställarna på Elfack pekade ut riktningen för branschen. Elinstallatörens chefredaktör Fredrik Karlsson spanar trender.

Kablar, dosor, verktyg. Allt en elektriker kan tänkas behöva fanns som vanligt i montrarna under Elfack. Nya, uppdaterade och lite bättre versioner.

Det var många som sett fram emot mässan länge, förra gången den arrangerades var 2019.

Totalt noterades 22 193 besök på Elfack 2023 med 10 199 personer från utställarna.

Läs också:
10 skäl att välja KNX i villan 2022

Elinstallationer handlar mycket om att dra kabel, ett klassiskt hantverksyrke som kräver sin skicklighet. Och det måste utföras av proffs som kan sin sak, annat innebär livsfara.

Men elteknikbranschen är mer än så – det är ett område där teknikutvecklingen går rasande fort. Jag hörde om fastighetsnät där el och IT blir en och samma installation, om fastighetsautomation, om appar och smarta tjänster.

Den stora snackisen var vad som händer på laddboxmarknaden nu efter säljstoppet av Easee, både vad som händer med Easee-boxarna och vem som tar för sig på marknaden.

Hur smarta eller dumma blir framtidens boxar? Finns intelligensen någon annanstans än i boxen? I skåpet, eller kanske i bilen? Och laddboxar tar vi upp på Elinstallatören och vi har en stor översikt på gång där en elektriker och en elsäkerhetsexpert synar åtta boxar ordentligt i sömmarna.

Kring solceller och batterilagring har det hänt otroligt mycket de senaste åren – och mer kommer att hända.

Läs också:
7 tak med solceller – som ser ut som vanliga tak

Det växer fram en uppsjö av tjänster som ska hjälpa kunderna att optimera energianvändningen, många genom att vara uppkopplade mot Nordpols spotpriser.

En del kunder vet själva hur de vill ha det, andra kommer att behöva guidning till att få smarta hem med optimerad energianvändning.

Det kommer även fortsättningsvis att krävas elektriker som drar kabel – men det kommer också att krävas mycket mer.

Vilka företag tar täten?