Logga in

Sinnesfrid på semestern med lätt bagage

Publicerad
17 jun 2022, 10:26

”Jag minns att jag skrattade gott åt Jack Nicholsons minutiösa packning med avprickningslista i Livet från den ljusa sidan. Men det skrattet har jag sedan länge satt i halsen.”

Ett år innan pandemin reste jag till USA på reportage om vätgasekonomin i Kalifornien. Det blev en fantastiskt intressant resa med tio dagar jobb och två veckors semester. Men det slog mig att mitt enda bagage, en 26-liters ryggsäck, var full av onödiga saker. Vem behöver fem t-shirtar? Och varför packade jag ner den där finskjortan jag knappt använde? Hur många mikrofoner kan en videojournalist behöva? 

Perspektiv av Henrik Sannesson:
Därför får Svanström så mycket stryk

Krönika av Maria Nöjd:
”Det handlar mest om vanligt hyfs”

Jag vet inte vad som är ”mikrofonen” i ditt semesterbagage, men de flesta bär vi nog med oss saker vi inbillar oss att vi kommer att få glädje av – men som mest bara tynger oss. Kanske är du en sådan som packar en hel boktrave för att ha lite att välja på? Trots att det mest realistiska är att du eventuellt hinner igenom en deckare. 

Som barn hörde jag en predikan om att resa med lätt bagage. Prästen menade förstås det inre bagaget, om att inte ägas av sin mentala ryggsäck. Men med semestern i annalkande kan jag ändå inte släppa tanken på att resa med en lätt väska. Varför? 

Det är smidigt att kunna glida in sist i flygplanet och peta in väskan under stolen framför, obrydd om fulla bagagehyllor. Likaså att lämna flygplatsen medan andra resenärer får sitt tålamod prövat vid stillastående bagageband. Ryggsäcken vinner mot rullväskan både på trånga bussar och backiga kullerstensgator. För att inte tala om det dagsaktuella Arlandakaoset. Den som vill resa med tungt bagage – incheckat – uppmanas i vissa fall att komma en hel dag i förväg. 

Men den viktigaste poängen med lätt bagage är faktiskt en annan. Den hänger samman med ryggsäckens avigsida, att packningen nästan handlar mer om det du inte får plats med.

Krönika Henrik Sannesson:
Folk blev rasande när vi skrev att trådlöst skulle vinna om tio år

Jag minns att jag skrattade gott åt Jack Nicholsons minutiösa packning med avprickningslista i Livet från den ljusa sidan. Men det skrattet har jag sedan länge satt i halsen. Hans neurotiska rollkaraktär hade varit mäkta imponerad av mina reseförberedelser.  

För att ditt lätta bagage ska fungera när du väl är framme behöver alla plagg i väskan passa med varandra. Du behöver lämna biblioteket hemma och mikrofronsamlingen likaså.

Det kan utifrån se ut som en psykiatrisk diagnos. Men lätt bagage handlar om att planera i förväg och befria sig själv och sin semester från jobbiga beslut.