Logga in

”Fick räkna för att se om jag hade råd att plugga till elektriker”

Publicerad
14 feb 2022, 07:55

Dataingenjören Marika ville bli elektriker, men hade oflyt med tajmingen och tufft med ekonomin. Nu stortrivs hon på nya jobbet.

Marika Sjöberg är högskoleingenjör inom datateknik och arbetade med sökmotormarknadsföring och webbutveckling i drygt sex år. Våren 2019 kände hon sig färdig med kontorslivet och bestämde sig för att skola om sig till elektriker.

Läs också:
Willy halverade lönen – men har kul på jobbet

– Jag ville bo kvar i Vilhelmina men göra något mer praktiskt. Elektriker behövs överallt, och jag gillar att man fortfarande får räkna lite matte och lösa problem, säger hon.

Marika kom in på Vilhelmina Lärcentrums utbildning till installationselektriker, och julen 2020 var hon redo att bli lärling. Tajmingen var inget vidare. Coronaepidemin hade nått andra vågen, och ingen elfirma i trakten tog emot henne. Marika passade på att läsa in några extra automationskurser under våren. Sedan fick

hon nys om att Dragon Mining sökte elektriker till gruvan i Svartliden, någon timmes bilfärd hemifrån. Där har hon nu jobbat i ett drygt halvår, och hon har mycket positivt att säga.

– Arbetsuppgifterna är väldigt varierande, jag lär mig nya saker varje dag och får vara utomhus mycket. Kablarna är tunga så får jag träning på jobbet också, skämtar hon.

Samtidigt utesluter hon inte att söka sig till installationsbranschen i framtiden.

– Nu trivs jag jättebra där jag är, men som installationselektriker finns möjlighet att starta eget, och det lockar mig.

Vad var den största utmaningen med ditt karriärbyte?

– Ekonomin under studietiden. Eftersom jag har barn och hus fick jag räkna lite för att se om jag hade råd att leva på CSN-lån i tre terminer. Men det gick.

Läraren Emelie blev elektriker:
”Några har låtit lite chockade”

Hur då?

– Jag tog med mig matlådor på skolan och gick istället för att köra bil. Sedan fick jag dra ner på en del andra kostnader men eftersom det var under en begränsad tid så tyckte jag det var värt det, säger Marika Sjöberg.