Logga in

”Ville inte bli killen som bara gnäller”

Publicerad
14 feb 2022, 07:55

Karriärväxling: Michael är it-chefen som blev matkreatör – som blev elektriker.

För några år sedan jobbade Michael Krantz som fotograf, redaktör och kock. I dag är han nöjd elektriker på ACEL, Anders & Christian El AB i Göteborg.

Fler karriärväxlare:
Willy halverade lönen – men har kul på jobbet

Michael Krantz har sadlat om två gånger i sitt yrkesliv. Efter många år som it-chef på ett medieföretag gick han 2012 till matbranschen och sajter som Kokaihop.se, Mat.se och Spisa.nu. Att skapa nya recept och fota mat kändes kreativt och roligt – tills verksamheten blev uppköpt av en stor matkoncern.

– Många säger ”vad modig du är” när de får höra att jag har omskolat mig. Men jag tycker om att utmana mig själv och lära nytt, och det är ju fantastiskt att man kan börja plugga vid närmare 50 år, säger han.

– Jag trivdes inte på jobbet längre och ville inte bli killen som bara gnäller. Så jag bestämde mig för att gå vidare till något annat.

Någon form av hantverksjobb lockade, och elektrikeryrket verkade vara brett. Michael Krantz sökte och kom in på utbildningsföretaget Astar i Varberg. Att som 47-åring vara äldst i klassen beskriver han som lite speciellt men roligt. Fast åldern låg honom kanske i fatet när det var dags att praktisera. Medan klasskompisarna fick praktikplatser i Halland fick Michael nobben på alla sina ansökningar. Då sökte han i Göteborg i stället och fick snabbt napp hos ACEL.

Efter praktiken blev han lärling och därefter anställd på företaget. Första tiden gjorde han olika typer av installationer inom fastighetsautomation, nu bygger han främst styrskåp.

– Jag trivs jättebra och mår mycket bättre än på mina tidigare jobb. Det är mindre stress, jag rör mig mer och klockan 16 går jag hem och är ledig. Ingen förväntar sig att jag ska vara standby och kolla mejl på helger och kvällar.

Läraren Emelie blev också elektriker:
”Några har låtit lite chockade”

Har du något tips till andra som är sugna på ett bli elektriker?

– Våga! Det tar bara något år att skaffa en grund till ett nytt yrke, du träffar massa nya människor och lär dig nytt.