Logga in

”Några har låtit lite chockade”

Publicerad
14 feb 2022, 07:55

Svenskaläraren Emelie satte sig i skolbänken – för att bli elektriker som företagslärling.

Efter fem år som gymnasielärare i svenska och engelska kände Emelie Brax att det var dags att göra något nytt. Frågan var bara vad? I samma veva drog en elektriker i bekantskapskretsen om elen i hennes källare, och Emelie tog chansen att assistera.

Karriärbyte:
Willy halverade lönen – men har kul på jobbet

– Ju mer jag hjälpte till, desto roligare märkte jag att det var. Jag har alltid gillat att skruva och klura, och jag förstod att elektrikeryrket skulle passa mig perfekt, säger Emelie Brax.

Men att komma in på en elutbildning var ingen självklarhet. Komvux gav kalla handen. Emelie hade ju redan hade en högskoleutbildning, dessutom inom ett annat bristyrke. Efter lite googlande hittade hon en annan väg in i branschen: Installatörsföretagens nya koncept Företagslärling. Det lät perfekt.

Emelie sökte anställning hos Provektor i Skara och togs emot med öppna armar. Under två års tid varvar hon nu teorikurser på Insu i Katrineholm med praktiskt arbete på företaget.

– Jag får prova på allt möjligt, och har bland annat bytt uttag och armaturer på skolan som var min gamla arbetsplats. Fast felsökning är roligast, säger hon.

Om allt går vägen klarar hon yrkesprovet efter ETG-modellen och blir färdig förstaårsmontör sommaren 2023.

Matkreatör blev elektriker:
”Ville inte vara killen som bara gnäller”

Vad säger omgivningen om din karriärväxling?

– Några har låtit lite chockade eftersom jag har lagt många år på lärarutbildningen. Men de förstår snabbt när jag förklarar varför, och de ser ju hur glad jag är. Och vem vet, när jag är 50 kanske jag jobbar på gymnasiet igen – som ellärare, säger Emelie Brax lite skämtsamt.