Logga in

7 tak med solceller – som ser ut som vanliga tak

Publicerad
20 aug 2018, 13:37
| Uppdaterad
28 maj 2021

Taken i filmen här ovan producerar el, men ser ut som vanliga takpannor — nästan. I Sverige finns minst sex varianter av integrerade solceller att välja på. Alla ska installeras av en elinstallatör. Här nedan kan du läsa mer om dem.

Solcellsinstallationerna ökar snabbt i Sverige. I fjol installerades cirka 5 300 nätanslutna solcellsanläggningar, enligt Energimyndighetens statistik. Det totala antalet anläggningar i landet blev därmed 15 300, en tillväxt på 52 procent jämfört med året innan. Små installationer på upp till 20 kilowatt dominerar stort och står för 85 procent av samtliga anläggningar.

Läs den uppdaterader version av den här artikeln:
Dina gamla takpannor kan kläs in i solceller – och 6 andra solceller som ser ut som vanliga tak

Fortfarande rör det sig nästan enbart om traditionella solcellspaneler: blåskimrande eller blåsvarta kiselsolceller inbyggda i aluminiumramar som monteras ovanpå husets befintliga takbeläggning. Men takpannor som fungerar som både klimatskal och elproducent är en snabbt framväxande trend.

För dig som är elinstallatör
Därför ska du satsa på solceller

– Visst ökar intresset för integrerade solceller. Folk tycker att de är snygga, och det finns allt fler produkter på marknaden att välja mellan, säger Johan Lindahl, som är talesperson för branschföreningen Svensk Solenergi.

– Visst ökar intresset för integrerade solceller. Folk tycker att de är snygga, och det finns allt fler produkter på marknaden att välja mellan.

Johan Lindahl, som är talesperson för branschföreningen Svensk Solenergi

Har du redan koll på alla?
Nio saker du kanske inte visste om solcellsinstallationer

Om tekniken är dyr eller billig beror på vad man jämför med. På ett befintligt tak blir det oftast billigare att välja traditionella solcellspaneler. De integrerade solcellspannorna används därför främst vid takomläggningar eller när nya hus byggs. Kostnaden kan då bli lägre jämfört med att först lägga ett vanligt tak och sedan installera traditionella solceller ovanpå det. Samtidigt sparar man materiel och monteringstid.

Kabelförläggningen skiljer agnarna från…
Lös kabel blir livsfarlig gunga för barn – och andra elfel när solceller installeras

Soltaken tillverkas i olika material: tegel, glas, plåt, betong. Alla har en sak gemensamt. Installationen ska göras av ett företag som finns registrerat hos Elsäkerhetsverket med behörighet för elproduktionsanläggningar.

Här är sju olika fabrikat, varav sex stycken installeras i Sverige:

1. Tesla/Solar roof

Integreringstrenden eldas på av Tesla, som annars är mest känt för sina elbilar. Men företaget tillverkar dessutom solcellspannor i härdat glas. Produkten heter Solar roof och finns i olika versioner, som kallas slät, struktur, toskansk och skiffer. Allt för att efterlikna traditionella takbeläggningar av plåt, tegel och skiffer.

Försäkringsbolag varnar:
4 av 5 solcellsinstallationer har brister

De första installationerna gjordes i Kalifornien under våren. Till Sverige har Teslataket inte kommit ännu, även om det går att göra beställningar.

2. Rustabo/Nibra

Takföretaget Rustabo i Falun erbjuder tegelpannan Nibra med integrerade solceller. Pannan har två kontakter på baksidan, effekten 9 watt och verkningsgraden drygt 20 procent.

Sedan säljstarten i februari har företaget installerat soltak på tio hus, och får nu två till fyra beställningar i veckan.

Ljusbåge från solceller
Så lätt uppstår den

– Många kunder säger ”äntligen”. De vill gärna producera solel men tycker att vanliga solpaneler är fula, säger Rustabos vd Tommy Hafvsdalen.

Installationernas gör av Sjöströms el i Falun.

– Många kunder säger ”äntligen”. De vill gärna producera solel men tycker att vanliga solpaneler är fula.

Rustabos vd Tommy Hafvsdalen

3. Nyedal/Solpannan

I Halmstad har Nyedal Solenergi en monteringsfabrik där släta betongpannor integreras med solceller i monokristallint kisel. Resultatet blir ”Solpannan”.

Entreprenör saknade auktorisation
Efter larmet: Solcellsinstallationer stoppas

– Det unika med vår panna är att ytskiktet inte avger några reflektioner. Utseendet är matt och väldigt estetiskt, säger företagets vd Markus Svensson.

En första pilotinstallation gjordes på en villa i Halmstad 2016. I dag finns företagets soltak på sju privathus i Halland, och ytterligare fem är på gång. Alla elarbeten görs av lokala elinstallatörer.

Andra gången
Alla Åkes solceller blev stulna – igen

4. Obos/Hanergy

Bostadsutvecklaren Obos installerar glaspannor med tunnfilmssolceller från kinesiska Hanergy. Under våren har pannorna installerats på fem nya Myresjöhus i Sollentuna utanför Stockholm. Installationerna görs av OTM Energi.

Taken på de fem villorna har olika form och är vända mot olika väderstreck – allt för att sätta tekniken på prov. Om försöket faller väl ut siktar företaget på att kunna erbjuda solcellspannorna till alla sina husköpare från årsskiftet.

– Vi tyckte inte att vanliga solcellspaneler tog fart ordentligt, trots att de är ekonomiskt bra för husägaren. Utseendet och designen verkar bromsa. Därför testar vi den här tekniken, och det ser väldigt snyggt ut, precis som vi hade hoppats, säger Obos utvecklingschef Peter Stenfelt.

– Utseendet och designen verkar bromsa. Därför testar vi den här tekniken, och det ser väldigt snyggt ut, precis som vi hade hoppats.

Obos utvecklingschef Peter Stenfelt

5. Midsummer

Svenska Midsummer erbjuder ett integrerat solcellstak baserat på falsat plåt från byggplåtsföretaget Clix. Den första referensinstallationen gjordes tidigare i år i Kivik. Ytterligare ett antal installationer ska göras på privathus i Mälardalen.

Christoffer Löfquist, som är försäljningsingenjör på Midsummer, lyfter fram samma fördelar som de övriga tillverkarna: snygga tak och enklare installationer.

– Den här tekniken ligger helt rätt i tiden, säger han.

Läs mer: Hans-Olofs solceller producerar vätgas som ger el hela vintern

Lagrar sommarens solel till vintern:
Hans-Olofs solceller producerar vätgas som ger el hela vintern

6. Monier

Takföretaget Monier lanserade integrerade solpaneler på mässan Nordbygg i våras. Det är traditionella monokristallina solcellspaneler, men de monteras inte ovanpå taket som i vanliga solcellsinstallationer. I stället läggs panelerna direkt på bärläkten och gör tjänst som både ytskikt och solelproducent.

– Solpanelerna blir snyggt integrerade i taket, och på lite avstånd ser du ingen skillnad. Om du däremot sätter upp traditionella solpaneler på en fin villa så finns risken att fastighetsvärdet sjunker, därför att folk inte tycker att det är estetiskt, säger Max Metelius, som är affärsutvecklare för solenergi på Monier.

Han berättar att produkten används på tusentals soltak i Tyskland. I Sverige gjordes den första installationen i början av sommaren vid en takomläggning på en villa i Nacka utanför Stockholm.

– Solpanelerna blir snyggt integrerade i taket, och på lite avstånd ser du ingen skillnad.

Max Metelius, affärsutvecklare för solenergi på Monier

7. Soltech/Shingel

Svenska Soltech har utvecklat panelen Shingel, som består av tunnfilmsolceller i en metallram. Installationerna hos privatpersoner görs av solcellsföretaget Svea Solar, med ett tiotal elektriker och 65 solcellsmontörer. 

Företaget, som har stor erfarenhet av traditionella solceller, gjorde sin första Shingelinstallation i våras. Sedan dess har ett tiotal order kommit in.

Svea Solars vd Erik Martinson ser en stark trend mot integrerade solceller och tror att det blir standard i framtiden. Samtidigt ställer tekniken lite högre krav på installatören jämfört med traditionella solceller. 

– Elektrikern behöver jobba tillsammans med solcellsmontörer och takläggare och det gör installationen betydligt mer komplex, säger Erik Martinsson.