Logga in

10 skäl att välja KNX i villan 2022

Publicerad
6 sep 2022, 09:53

I ett smart hem ska gäster kunna tända ljuset som vanligt medan de boende vill kunna kan styra allt ifrån mysljus till golvvärme i mobilen. Dessutom vill elektrikern göra en anläggning som håller i många år. Allt det här går att lösa med KNX som länge räknades som ett system bara för lyxvillor.

1. KNX & Dali

En vanlig rekommendation är fem–tio ljuspunkter per rum. I en villa där kunden vill styra många ljuspunkter leder det med en traditionell elinstallation till många dimmeraktorer. Antingen blir det fullt i centralen eller många fördelarskåp. KNX med Dali ritar helt om kartan för belysningsstyrning i privatbostäder. En Dali-gateway kan styra 64 adresser vilket sparar både tråd och utrymme i centralen.

Analys:
Fem problem KNX behöver lösa för att få nya fans

Schneiders skilsmässa från Plejd:
Efter försäljningen av Plejd-aktierna ”Marknaden kommer vilja ha öppna system”

Simon Jörgensen, vd Johnsons el i Åre. Foto: Henrik Sannesson.

– Dali tillsammans med KNX ger helt andra möjligheter än KNX fristående. Dali har dessutom blivit billigare. Skulle vi få ett villauppdrag i dag där kunden ställer höga krav och där man vill integrera många funktioner skulle vi sannolikt styra belysningen med Dali, säger Simon Jörgensen vd på Johnsons el i Åre.

2. Lätt att förstå och avancerat – samtidigt 

Nidbilden av det smarta hemmet är att det är så komplicerat att ingen förstår det. Föreställ dig teknikstressen när gäster på besök inte klarar av att tända lyset. Men en välplanerad KNX-installation gör att både att svärföräldrar kan tända över köksön med strömbrytare och appgenerationen som bor i huset kan styra allt i mobilen. Samtidigt kan både unga och äldre uppskatta funktioner som att belysningen på toaletten tänds automatiskt.

Simon Jörgensen har installerat sin syster Agnes och hennes sambo Kristofers villa i jämtländska Nälden. Agnes och Kristofer flyttade in för ett år sedan och de uppskattar funktioner som att kunna dimra till mysljus över köksbordet från mobilen. Agnes favoritfunktion är en som ofta används för att sälja in det smarta hemmet.

Genom att koppla jordfelsbrytaren till Bab-tec skickas en pushnotis om den löser ut. Vi har också installerat automatisk återställning. Det är en motor som testar att återställa en jordfelsbrytare som har löst ut

Simon Jörgensen, vd Johnsons el
Agnes Jörgensen bor i huset tillsammans med sin sambo Kristofer och deras son. Agnes gillar styrningen i huset, främst släck allt-knappen och scenarion som gör att hon kan tända upp huset från mobilen utan att trycka på alla strömbrytare.

–  Det jag gillar mest är att vi har olika scenarion. Dels att vi kan släcka allt med en knapp och dels att jag kan tända med scenarion när jag kommer hem, utan att gå runt och trycka på alla knappar, säger Agnes Jörgensen.

3. Högre genomgående finish

Jämfört med system med dosdimrar där elektrikern är låst till standardprodukter finns det KNX-produkter i plast, glas, metall och andra material och med olika stil och finish. Det är många tillverkare som bidrar till ekosystemet eftersom KNX är en öppen standard.

4. KNX har aldrig varit billigare

De billigaste tryckknapparna kostar dryga tusenlappen inklusive moms för kunden. Även dyrare produkter, som skärmar, har kommit ner i pris. 

– Jag minns en gammal artikel i Elinstallatören, ett reportage från en lyxvilla med KNX. Där skulle kunden ha tre touchskärmar, men installatörerna hade bantat ner det till att endast installera en skärm eftersom de kostade 30 000 kronor styck. I dag kostar en touchskärm 7 000–8 000 kronor inklusive moms för kunden, säger Patrik Hedlund på Bravida i Hudiksvall. 

5a. Gateway syr ihop system

Utöver produkter som är konstruerade direkt för KNX kan man också integrera teknik via en gateway. Det kan handla om att flytta ljudet från Spotify med ett tryck på en strömbrytare eller att integrera Hue, Modbus, Alexa eller nästan vad som helst. I villan i Nälden användes en EIBport V3 från tyska Bab-tec. Ett exempel är kopplingen till jordfelsbrytarna. 

– Genom att koppla jordfelsbrytaren till Bab-tec skickas en pushnotis om den löser ut. Vi har också installerat automatisk återställning. Det är en motor som testar att återställa en jordfelsbrytare som har löst ut, säger Simon Jörgensen.

Jämfört med till exempel Plejdappen är det lite mer high end att kunna se styrningen i de olika rummet i huset på en Ipad.

Simon Jörgensen, vd Johnsons el

Plejdgrundaren om första mötet med elektriker:
”Folk sa till oss att elektriker är konservativa, och den där kommer de inte att gilla”

Ett exempel på KNX-teknik som var dyrare förr är visualisering och styrning från skärm. I villan i Nälden kan Agnes och Kristofer styra allt de vill från en iPad. På bilden: Simon Jörgensen, vd för Johnsons el (Agnes som bor i huset är Simons syster).

5b. … och visualiserar

Gatewayar används också för att grafiskt visa anläggningen på en mobil eller surfplatta. 

– Jämfört med till exempel Plejdappen är det lite mer high end att kunna se styrningen i de olika rummen i huset på en Ipad, säger Simon Jörgensen. 

I villan i Nälden används Bab-tec men samma typ av teknik finns från flera tillverkare, Comfort Click är ett exempel. 

6. Flera tändningar per panel

När öppna planlösningar möter trenden med allt fler ljuskällor blir det många flärpar både i en traditionell elinstallation och med dosdimrar. Med KNX och kapacitiva strömbrytare går det att minska ner antalet paneler men fortfarande ha en knapp per tändning. 

Kapacitiva strömbrytare ger möjlighet till fler tändningar per panel. Här från Zennio.

– Här i köket har vi två paneler men styr alla 12 tändningar individuellt. Många vill inte använda appar. Dessutom kan du med den här panelen se vad som är tänt genom föra handen framför den, säger Simon Jörgensen om köket i villan i Nälden.

Flera tillverkare har kapacitiva brytare, ett annat populärt exempel på det är Schneider Electric Pro T. Elektrikern kan då själv bestämma antal tändningar mellan 1 och 4. Och det går dessutom att programmera in fler funktioner som att dimra genom att hålla in knappen eller trycka kort för att nå en annan funktion.

Debatt i Elstudion mellan KNX och Plejd (från 2018)
Plejd eller KNX – vad väljer du när smarta hemmet äntligen lyfter?

Patrik Hedlund, KNX-specialist på Bravida i Hudiksvall. Foto: Håkan Persson.

7. Central golvvärmestyrning

Åsikterna går isär om värmen ens ska styras. Vissa föredrar att låta värmepumpens kurva sköta allt. Men om kunden till exempel vill ha svalare i sovrummet eller varmare i tv-rummet kan central styrning lösa det. Golvvärmestyrning med KNX sparar både in kostnaden för termostater i varje rum och det blir snyggare med färre elmojänger på väggarna. Golvvärmestyrningen integreras då med strömbrytaren i rummet och kunden kan reglera värmen i villan från en touchskärm.

– Jämfört med en traditionell elinstallation sparar man som elektriker mycket tid på att man slipper dra separat slang från golvvärmeskåpet till termostaten i varje rum. Kostnaden för kunden blir likvärdig men tidsåtgången hamnar på programmering i stället för på slangdragning, säger Patrik Hedvall, KNX-specialist på Bravida i Hudiksvall.

8. Mät och styr solceller och last

Energimarknaden blir allt mer osäker. Drivmedelspriserna har fastnat på hög nivå och elpriset, främst i södra Sverige, skenar. Många villaägare skaffar solceller, batterier och elfordon men än så länge är det få privatpersoner som har elavtal med timpris trots att möjligheten finns. Men energitrenderna med allt högre energipriser driver på utvecklingen mot att smeta ut elanvändningen över dygnet. En energianalysenhet i elanläggningen är ett första steg till att veta hur ens användning faktiskt ser ut och hur den kan förändras.

Simon Jörgensen har gjort grundprogrammeringen i ETS i villan. Martin Lyrén som gjort över 100 KNX-installationer har hjälpt till dimmerkurvor och annat finlir. Foto: Henrik Sannesson

9. Ekosystem av produkter

KNX har funnits i över 30 år och kompatibilitet både framåt och bakåt är ett ledord. Installationer som Martin Lyrén, KNX-specialist på Johnsons el var med och installerade i Åres pistar på 90-talet håller än i dag. Tillverkare kan ha gått i konkurs eller slutat med en produktlinje men eftersom det går att blanda komponenter från olika tillverkare i samma anläggning är det i regel inget problem. 

– Vi har installerat andra system som har fungerat jättebra under många år. Men när det är dags för en brush up och vi behöver byta ut komponenter då finns de inte alltid längre att tillgå, säger Martin Lyrén.

– Samma med Plejd, vi har gjort jättefina anläggningar med Plejd. Våra serviceelektriker installerar Plejdpuckar i stort sett dagligen. Det är jätteofta som kunden beställer en dimmer och vi sätter in Plejd utan att fråga och det leder ofta till merförsäljning när kunderna ser vilken bra funktionalitet de får. Men till skillnad mot KNX måste vi räkna med att det finns risker i att det är knutet till en tillverkare, säger Simon Jörgensen, vd för Johnsons el.

10. Kundens möjlighet att påverka

En kritik mot KNX är att kunden inte själv kan påverka sin anläggning utan måste ta hem elektrikern för justeringar. Men det går att göra KNX-installationer där kunden själv får ett visst inflytande över scenarion. Men det är inte enbart av godo.

– Ett av de vanligaste problemen med smarta anläggningar är att kunderna inte förstår dem vilket kan leda till frustration. På samma sätt som man ofta möblerar om ett rum ett antal gånger i ett nytt hus kan man behöva finjustera en belysningsanläggning. Det är ofta bättre att kunden noterar vad den inte är nöjd med och att vi gör ett återbesök några veckor efter leverans, säger Simon Jörgensen.

En stor villainstallation som den i Nälden går på minst en halv miljon kronor. I det perspektivet är några timmars jobb med injustering ingen stor sak i förhållande till kundnyttan.

– Skälet till att det smarta hemmet inte är mer utbrett är att vi elektriker är tekniker. Vi säljer teknik när vi egentligen borde sälja komfortabla lättanvända anläggningar. Ta en klimatanläggning. Som kund vill du inte att den ska ha 18 knappar. Du vill att den bara ska fungera, helst utan några knappar alls – det är verklig komfort. På det sättet borde vi installera det smarta hemmet också, säger Simon Jörgensen.