Logga in

Bli elektriker efter 50 det nya normala

Publicerad
14 feb 2022, 07:55
| Uppdaterad
16 feb 2022

Varför ska kontorsråttor bli elektriker i mogen ålder? Konsulten John Mellkvist ser fler bra skäl.

Pr-konsulten John Mellkvist har engagerat sig för att minska ålderism* i arbetslivet såväl som i samhället. Att byta karriär efter 50 är snart det nya normala, enligt hans framtidsspaning.

Varför då?

– Vi lever längre samtidigt som yrken försvinner och kommer till i allt raskare takt. Fler når därför en punkt där det är dags att byta spår och kanske vidareutbilda sig. Livslångt lärande är en megatrend.

Fler karriärväxlare:
Willy halverade lönen – men har kul på jobbet

Vilka fördelar ser du med att karriärväxla till just elektrikeryrket?

– Elektriker kommer alltid att varit efterfrågade, de behövs överallt i landet och elektrifieringen gör yrket till ett verkligt framtidsområde. Att få jobba med händerna och samtidigt få tänka och lösa konkreta problem tror jag dessutom är tilltalande för många som har tjänstemannayrken. Man kanske aldrig ser någon tydlig nytta med sitt kontorsarbete, och då kan det vara väldigt tillfredställande och avstressande att som elektriker få hjälpa andra människor.

Vilka fördomar kan lite äldre karriärbytare möta?

– Ålderism finns överallt i alla yrken. Det kan vara föreställningar om att man inte hänger med, inte har den senaste kunskapen och är lite långsammare. Men fråga kunderna – jag lovar att de uppskattar en lite äldre elektriker som är lugn, trygg och utstrålar erfarenhet.

Vilka egenskaper krävs för att sadla om från ett annat yrke?

– Nyfikenhet! Och modet att kasta dig ut i det nya. Sedan måste du naturligtvis ha ekonomiska förutsättningar att leva på studielån en period och att kanske sänka lönen, säger John Mellkvist.

Dataingenjören Marika:
”Fick räkna för att se om jag hade råd att plugga till elektriker”

Hur kan ålderismen minska?

–  Alla behöver hitta sin väg in i åldersfrågorna. Ett bra exempel är Axel Johnson-gruppen som gjorde en självrannsakande analys och nu har mål för åldersspridning. De kommer att leta aktivt efter fler chefer över 60 och under 30, för att bättre spegla demografin hos kunder och omvärld, säger John Mellkvist.

* Ålderism = Stereotypa föreställningar eller diskriminering som utgår från en människas ålder.