Logga in

Fick betala för grannens el: ”duschar i mängder”

Publicerad
3 apr 2023, 10:31

Kunden reagerade på att elanvändningen sprang iväg i nya lägenheten – även då de inte varit hemma. Men elbolaget sa att allt var i sin ordning – tills misstaget uppdagades.

Tvist i Arn:
Elanvändningen ökade 50 procent efter elfirmans ”optimering”

Läs också:
Installatören gick rakt av på grossistens prislista — helt okej tyckte Arn

Kunden, ett hushåll på två personer, tecknade elavtal med Eon när de flyttade in i lägenheten. Efter ett par månader reagerade de på att elanvändningen ökade kraftigt även under dagar de inte varit hemma – vid upprepade tillfällen.

Men Eon uppgav att det inte var något fel.

Efter ett drygt år skulle elmätarna bytas ut i området. Då visade det sig att paret hade fått betala för grannens el genom en felkoppling. Parets lägenhet var däremot inte kopplad mot någon mätare alls. Grannen är en familj på fem personer ”med två tonårspojkar som spelade fotboll, många tvättmaskiner och torktumlingar per vecka bara i det avseéndet samt duschar i mängder.”, skrev kunden i en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden och krävde 4 500 kronor i återbetalning samt 1 500 kronor för sveda och värk.

När kopplingen blivit korrekt
såg paret att deras användning minskade med 50 procent för en månad jämfört med året innan. De jämförde också sin räkning med ett annat par i området och kom fram till att de fått betala för 2586 kWh för mycket under perioden med fel mätare. 

Eons egna beräkningar, efter faktisk förbrukning med rätt mätare, när den blivit inkopplad, landade på att kunden skulle kompenseras för 1 449 kWh. 920 kWh fakturerades inte och därutöver betalades en ersättning på 1200 kronor till kunden.

Läs också:
Tvist om materialpåslag – elfirman hamnade på Svarta listan

Arn valde att gå på Eons linje eftersom kunden inte kunnat visa att den ekonomiska skadan varit större än den som Eon kommit fram till. Några förutsättningar för ersättning för sveda och värk fanns inte heller i detta fall, konstaterar nämnden.