Logga in

Risk för ljusbåge — Fluke återkallar multimetrar

Publicerad
31 mar 2023, 16:06

Fluke återkallar digitala multimetrar från både återförsäljare och konsument. En felaktigt dimensionerad säkring kan medföra risk för ljusbåge. 

De berörda multimetrarna med varumärket Beha-Amoprobe har en felaktigt dimensionerad säkring och det kan medföra risk för att ljusbåge kan uppstå. 

Läs också:
Fluke återkallar missvisande spänningsprovare

Läs också:
Fluke: ”Endast en handfull” har testkabeln som kan visa fel

Produkterna med modellnamnen i faktarutan har en felaktigt dimensionerad säkring för CAT III 600 V-applikationer. Säkringens brytningskapacitet är otillräcklig för den potentiella felströmmen under förutsebara felförhållanden (onormal tillämpning av elektrisk installationsspänning över 250 volt mellan A och COM-terminaler) och kan leda till att säkringen inte fungerar på avsett sätt och att en ljusbåge kan uppstå. Ljusbågen kan resultera i allvarlig kroppsskada eller till och med dödsfall. Fluke känner för närvarande inte till några rapporterade incidenter med anknytning till denna identifierade produktbrist

Som en försiktighetsåtgärd har Fluke beslutat att återkalla alla berörda produkter och erbjuda berörda kunder en kostnadsfri reparation.

Fakta: Modellnamn som återkallas

Varumärke: BEHA-AMPROBE

Modell:

AM-500-EUR

DIGITAL MULTIMETER AM-510-EUR

DIGITAL MULTIMETER HEX60-D

HEXAGON-60 DIGITAL MULTIMETER

AM-500-EUR KIT AM-510-EUR KIT.

Serienummer inom följande intervall berörs av återkallelsen 535900001 – 587799999 samt alla andra serienummer som börjar med någon annan siffra än 5.

Källa: Elsäkerhetsverket.

Läs också:
”Gjorde ont i elektrikersjälen att se hur illa det var byggt”

Elsäkerhetsverket skriver på sin sajt att den som har en av de återkallade produkterna omedelbart ska sluta använda den samt registrera produkten via den här länken för att få ytterligare instruktioner om hur den ska skickas in för reparation.