Logga in

Fluke återkallar missvisande spänningsprovare

Publicerad
24 okt 2018, 15:16

Spänningsprovarna kan i värsta fall visa att elinstallationen är spänningslös – trots att den är spänningssatt. Här är produkterna som återkallas.

Hur du Flukes spänningsprovare T110, T130, och T150? Sluta omedelbart att använda produkterna om de är tillverkade juli 2018 eller tidigare. Uppmaningen kommer från Fluke Corporation som gör en frivillig återkallelse av spänningsprovare med serienummer som startar på 2157000 eller 21570000 och slutar på 4352999 eller 43529999. Alla kunder som returnerar de aktuella provarna kommer att få ett nytt förbättrat instrument. 

Läs mer: Elfelen som fick Elsäkerhetsverket att klippa strömmen

Bakgrunden är att företaget har upptäckt att ett problem kan uppstå med en kabel i instrumenten. Mätresultat kan bli felaktiga beroende på hur kabeln böjs. Felet uppstår sporadiskt, och i olyckliga fall kan användaren först få ett korrekt resultat vid mätning på en känd spänningskälla. Men när instrumentet sedan används i skarpt läge skulle resultatet kunna bli vad Fluke kallar falskt negativt, alltså att mätningen visar på spänningslöst trots att det är spänningssatt.

Företaget konstaterar att en spänningsprovares viktigaste uppgift är att visa om en elinstallation är spänningslös för att kunna avgöra om det är riskfritt att vidröra den och börja jobba. Ett falskt negativt resultat kan leda till elchock eller ljusbåge, som kan orsaka skador eller i värsta fall döden, skriver Fluke. Det är på grund av den potentiella risken som företaget uppmanar kunderna att omedelbart sluta använda produkterna, även om inga olyckor har rapporterats.

Läs mer: Elfelen bakom elbilsladdningen som brände ner huset

Alla berörda kunder uppmanas att returnera de utpekade spänningsprovarna. Fluke sänder då tillbaka en ny provare med en mer robust kabel, som dessutom fått förbättrad dragavlastning. Återkallelsen hanteras av företagets servicecenter i Nederländerna.

Elinstallatörens expertkommentator Henric Hagberg, som är elektriker och yrkeslärare, förutsätter att återförsäljarna snabbt går ut med information till sina kunder.

– Spänningsprovare är den enklaste och viktigaste livförsäkringen en elektriker har för att kontrollera att spänningen är avstängd när man ska jobba. Därför är det är superviktigt att de fungerar som de ska och att man kan lita på dem för att inte förvillas i falsk säkerhet, säger han.

Henric Hagberg har själv 36 stycken Fluke T110 i sin skolverkstad i Falköping. Alla elever på el- och energiprogrammet har var sin.  Nu visar det sig att hälften av provarna är berörda av återkallelsen.

– Olyckligtvis är det de provare som eleverna i årskurs två har, och de ska ut på APL nu vecka 45-50, så det blir lite problematiskt att hinna få ut nya. Men vi får lösa det helt enkelt, säger han.

Spänningsprovaren Fluke T90 omfattas inte av återkallelsen. Inte heller de T110-, T130 och T150-provare som är tillverkade efter 28 augusti i år eller som har ett serienummer som är högre än 4352999 respektive 43529999.

 Läs mer: Montör nära klippa spänningssatt kabel