Logga in

Elsäkerhetsverket kritiserar laddboxtillverkaren Easee

Publicerad
6 feb 2023, 10:52
| Uppdaterad
16 feb 2023

Easee Home saknar jordfelsbrytare och uppfyller inte kravet på DC-skydd, skriver Elsäkerhetsverket i ett brev med kritiska frågor till laddboxtillverkaren. Easee dementerar säljstopp: ”Påståendet är helt falskt.”

Easee Home, Charge och Ready saknar jordfelsbrytare trots att det står i bruksanvisningen att det finns. Den här kritiken riktar Elsäkerhetsverket till Easee som en del av sin granskning av laddboxar. 

Råd:
8 tips till dig som vill installera laddboxar

Granskning:
”Det finns bevisligen en problematik med likström och jordfelsbrytare typ A”

Granskningen av elsäkerheten i laddboxar har pågått i snart ett år och omfattar sex produkter från olika tillverkare. Eftersom konstruktionen är densamma för boxarna Charge och Ready som för den produkt verket har provat, Easee Home, omfattas även de två andra boxarna av verkets kritiska frågor.   

Elinstallatören har tagit del av Elsäkerhetsverkets underrättelse till Easee. I myndighetens egen provning av laddboxen Easee Home kom det fram att den saknar inbyggd jordfelsbrytare trots att det står i bruksanvisningen att det finns. Det här är en av de allvarliga brister som Easee ska ge svar på.

Men den svidande kritiken stannar inte där:

”Förutom att funktion för jordfelsbrytare och DC-skydd inte kan påvisas, klarar produkten inte av överspänningsprovet mot LLLN->CP, vilket är en allvarlig brist. Märkningsbrister som påtalades i vår provrapport har även påvisats i era testrapporter från juni 2021. Trots detta har de ändå inte korrigerats.”

Elsäkerhetsverket

Kritiken har fått företaget att agera. Den 2 februari, i torsdags, gick det norska bolaget Easee ut med ett skriftligt uttalande angående Elsäkerhetsverket. Detta skickades i Sverige vidare av en av Easees svenska distributörer, Skårebo, i ett mejl till företagets partners. I mejlet skriver företagets vd Nils Fredin:

”Påståendet om att Easees laddboxar skulle vara förbjudna på den svenska marknaden är helt falskt och vill förtydliga att det inte råder något säljstopp för produkten, som ryktet gör gällande i marknaden.”

Nils Fredin, vd Skårebo som är en av Easees svenska distributörer.

Rapport:
”Förvånade att nätbolagen inte förbereder sig på att det blir mycket hemladdning”

I mejlet hänvisas också till Elsäkerhetsverkets sida med säljstoppade produkter. Där finns laddboxarna från Easee inte med i listan. 

Easee har till måndag den 13 februari på sig att svara på Elsäkerhetsverkets kritik.