Logga in

Buntband ”blir med tiden spröda och tappar i hållfasthet”

Publicerad
20 mar 2023, 08:37
| Uppdaterad
17 mar 2023

Forskningsinstitutet Rise ifrågasätter om svarta UV-beständiga buntband i plast håller utomhus lika länge som en solcellsanläggning, med en ekonomisk livslängd på 30 år. En buntbandstillverkare tycker att varningen är oberättigad.

Buntband finns som bekant i en mängd olika färger och utföranden. De enda som överhuvudtaget bör övervägas i utomhusinstallationer som ska hålla lång tid är svarta, UV-beständiga buntband. Eller buntband i rostfritt stål – fast de är tre-fyra gånger så dyra och lite mer tidsödande att arbeta med. Förutsättningen för ett lyckat resultat med stålband är att du också investerat cirka 15 000 kr i ett buntbandsverktyg som hjälper dig att både dra åt och klippa av överblivet band i ett enda moment – snyggt och utan vassa efterlämnade kanter.

Om du kör med buntband – välj rätt sort:
Har du valt rätt buntband?

I en rapport från RISE höjs ett varnande ord om UV-beständiga svarta plastband. ”Även om de utges för att var UV-beständiga så blir de med tiden spröda och tappar i hållfasthet”, heter det i rapporten. 

Lennart Jonsson på HelllermannTyton kan det mesta om buntband.

– Den varningen är kanske inte helt berättigad, menar Lennart Jonsson, produktchef för buntband hos HellermannTyton. Han menar att sådana här buntband funnits i så många år nu att det borde ha visat sig om de inte håller måttet över tid. Fast, poängterar han, att hålla koll på buntbanden borde vara en del av det löpande underhåll som måste ägnas en solcellsanläggning. Om då något eller några buntband gett vika för ålderns tand så är det i så fall lätt att byta ut dem.

Metallclips är kanske ett bättre alternativ. Flera tillverkare har tagit fram clips i rostfritt stål som enkelt snäpps fast på solpanelens ram. De finns i utförande för en eller två parallella kablar. Att montera likströmskablar intill varandra anses numera riskfritt – med hänsyn till eventuella ljusbågar – nu när sådana kablar ofta är dubbelisolerade. Tidigare rekommenderades ju ett avstånd på minst tio centimeter mellan plus- och minuskabel, men nu är normen att de läggs intill varandra för att minska risken för EMC-störningar.

Mer om RISE-testet:
Nio solcellsinstallationer under lupp – en var felfri

Kostnaden för metallclips är lite högre än för buntband, men den utgör ändå bara en liten kostnadspost när en solanläggning ska monteras. De är lätta att arbeta med, passar de flesta solpaneler av standardtyp och finns i många olika utföranden. Till några av de montagesystem för solpaneler som finns på marknaden finns också speciellt utformade kabelfästen som kan ersätta buntband när kablar ska fästas upp i montageskenorna.

Oavsett vilken lösning som används för att fästa upp kablar i anläggningen är det viktigt att inte vara för sparsam – slösa hellre på band, clips eller vad du nu använder. Tumregeln är att naken kabel ska stripeas minst var 30-e centimeter. Har man varit klok nog att förlägga kabeln i UV-beständiga flexrör, ska dessa stripeas minst var 70-e centimeter. Alla kablar ska vara dragavlastade och böjradierna på kabeln får inte understiga de mått som tillverkaren anvisar.