Logga in

Fem råd för att sätta synlig kabel som ”klammerkungen”

Publicerad
23 apr 2024, 09:47

Erik Hagsäter lärde sig av ”klammerkungen” Gert Håkansson. Det här är hans fem viktigaste råd för den som vill göra snygga synliga kabeldragningar. 

1. Jobba med kabeln

Det gäller att jobba med kabeln när den ska böjas, handgripligen.

Det gäller att hantera kabeln med känsla och bestämdhet. Rulla ut den på listen så att det inte blir några avstånd mot list någonstans – den ska ligga dikt an hela vägen, slickad mot underlaget. Forma kabeln med händerna så att den blir rak där den ska vara det och så att du får snygga böjar. Jobba med kabeln hela tiden.

Har du ritat ett streck eller använder laser så ska markeringen vara under kabeln hela tiden.

Vem är Erik Hagsäter?
”27,3 centimeter betraktas som magiskt av många kuloveteraner”

Läs också:
Hur klamrar du din QLO?

2. Börja klamra vid böjar

8 cm är lagom avstånd från klammern till böjens mitt.

Sätt klammer först när du arbetat in en snygg böj med händerna. Mät upp avstånden mellan klammerna beroende på typ, lita inte till ögonmåttet om de inte är en riktig kabelräv med många års klamrande på nacken. När du ska in i dosor och liknande så sätt inte klammern för nära inpå utan en bit ifrån så att du kan göra en snygg dubbelböj på kabeln så att den kommer in i dosan med rät vinkel. Förskruvningar är nämligen konstruerade för att kabeln ska gå rakt in.

Inomhus är det lite mer valfritt, men ute ska det vara rostfri skruv.

3. Skruvad kabel – välj rätt skruv

Utomhus ska det vara rostfri skruv. Undvik så kallade installationsskruvar – de stora huvudena på sådan skruv försvårar justering av klammern i sidled. På vågräta kablar ska klammern vändas så att skruv eller spik hamnar på kabelns undersida. Vid parallella kablar förskjuter du klammerna i sidled så att de ”saxar” varandra.

Sätt aldrig klammer i en böj, sätt dem före och efter böjen. Välj avstånd mellan klammerna utifrån vilken kabel du har.

4. Anpassa till lokalen

Där kabeln ska följa befintliga väggar eller sättas i hörn är det att föredra att följa väggen/hörnet, även om det är lite snett. På släta väggytor är det vattenpasset eller lasern som får avgöra. Märker du att kommit lite snett så gör en snygg dubbelböj för att justera avvikelsen. Då ser det inte ut som ett misstag utan som något som elektrikern planerat för… Det är bättre än att bara snedda in mot målet på ett osnyggare vis.

Det var med honom det började:
Känner du Ernst Kuhlo?

Buljärn används ofta vid industriinstallationer.

5. Kabelmontage med buljärn

Särskilt inom industrin förekommer det att man sätter så kallade buljärn för att fästa upp kablar. Då använder man strips i plast eller metall för att fixera kabeln. Håll samma avstånd som vid klamring, det vill säga anpassat till kabeltypen, och klipp ren stripsen med sekatör så att det inte sticker ut någonting av överskottet.