Logga in

Solcellskunden krävde skadestånd för söndertrampat tak

Publicerad
13 feb 2023, 08:29

Installatörerna förstörde taket under solcellsinstallationen, hävdar kunden som vill ha 47 000 i skadestånd eller nya takplåtar. Men vems var felet, egentligen?

Besiktningsmannen:
Solceller – ”nästan alla installatörer gör misstag”

Läs också:
Så kan solceller som ser ut som vanliga tak löna sig

I november 2021 installerades solceller för drygt 139 000 kronor på kundens villatak i Skåne. Efter installationen blev taket buckligt, med bockade plåtar, färgavskrap och risk för rostgenombrott och plåtskador. Enligt kunden berodde skadorna på att montörerna saknar kompetens för hur man går på tak – man ska gå i dalarna och inte uppe på åsarna, vilket både sotare och snickare som han anlitat har gjort.

Efter att inte ha fått gehör för sina krav hos företaget, Solkraft EMK AB,  att få takplåtarna utbytta, alternativ få 47 000 i skadestånd för att kunna åtgärda skadorna. vände kunden sig till Allmänna reklamationsnämnden, Arn.

Företaget menar att kunden enligt avtalet hade ansvaret för skadorna eftersom han valde att installera solceller trots att taket var mjukt och därför lätt blir buckligt. 

”Montörerna kan inte gå enbart på skarvar med paneler på 20 kg som de bär i 40 graders lutning”, skriver Solkraft i svaret till Arn. De skriver också att de har erbjudit sig att åtgärda bucklorna och färgen som lossnat men inte att byta ut takplåtarna – “vilket han borde ha gjort innan monteringen”.

Expertfrågan:
Har grannens solceller slagit ut elprylarna?

Arn anser, liksom företaget, att det går att åtgärda skadorna utan att byta ut takplåtarna och att företagets och erbjudande om att åtgärda skadorna är tillräckligt. 

– Det är tråkigt när sådant händer men äldre plåttak är känsliga och vi har numera en friskrivningsklausul i avtalet om vi känner oss tveksamma till takets skick och kunden ändå vill ha solceller installerade, säger Peter Olsen på Solkraft.