Logga in

Så kan solceller som ser ut som vanliga tak löna sig

Publicerad
7 nov 2022, 05:45
| Uppdaterad
8 nov 2022

Solceller som ser ut som vanliga tak har generellt sämre yteffektivitet än vanliga solcellsmoduler. Men i ett fall kan det ändå vara en bättre affär. “Solcellstaket är återbetalat på fyra, fem år”, säger Johan Lindahl som installerade ett solcellstak för tre år sedan.

Marknadsöversikt
Sju solcellstak för den som vill slippa paneler

Dyrt och krångligt
Fem skäl till att solceller som ser ut som vanliga tak floppade


Tre år har gått sedan det integrerade solcellstaket installerades på Johan Lindahls familjs kombinerade garage och uthus. Plåttaket var då i dåligt skick och Johan Lindahl, som är konsult i solcellsfrågor för företaget Bequerel och tidigare talesperson för Svensk Solenergi, ville samtidigt ha en solcellsanläggning. De kom fram till att ett tak med integrerade solceller var den mest ekonomiska lösningen för familjen.

– Att det är snyggt och smälter in bra i omgivningen hade betydelse men för oss var ekonomin avgörande. Ett nytt plåttak skulle då kosta 173 000 kronor och då fick vi ett plåttak med solceller på för bara 22 000 kronor mer när solcellsstödet är inräknat. Att installera ett vanligt solcellssystem med standardmoduler med  motsvarande kapacitet på ett nytt plåttak hade nog kostat minst 40 000 kronor utöver kostnaden för det nya taket. 

Vid installationen var planen att solcellerna skulle vara återbetalda inom 6-7 år.

– Nu när elpriserna ökat ser de ut att vara återbetalda redan nästa år, alltså på fyra till fem år år, säger han.


Skulle du ha valt traditionella solcellspaneler idag med tanke på elprisläget?

– Nej, faktum är att vi precis har beslutat att ha samma lösning för huvudbyggnaden som också behöver nytt tak. Även om det går att få lite mer effekt med vanliga solpaneler blir det mer ekonomiskt från vårt perspektiv, då vi vill ha plåttak, använder ganska lite el och har fjärrvärme.

Lösningsorienterade
Facebookgrupp blev bolag och säljer egna solpaneler


Finns det några nackdelar med solcellstaket?

– Den enda nackdelen jag kan komma på är att solcellerna inte syns, vilket andra kan se som en fördel. Forskning både i Sverige och internationellt har visat på tydliga klustereffekter som går ut på att om man installerar solceller på sin villa så inspireras andra i området att också göra det.