Logga in

Företaget lärde upp honom – fick hans tränade blick emot sig

Publicerad
27 mar 2023, 07:46

Sonen gjorde praktik hos ett solcellsföretag. När pappan sedan anlitade företaget blev sonen skeptisk till den färdiga anläggningen. Fallet landade på Allmänna reklamationsnämndens bord.

När Ronny Ovesson Ejnell skulle installera en solcellsanläggning på villataket föll valet på en certifierad solelsinstallatör som han kände till eftersom hans son hade gjort praktik där under sin utbildning.

Besiktningsmannen:
Sex vanliga tabbar när solceller installeras

Läs också:
Solceller – ”nästan alla installatörer gör misstag”

Men när sonen, som numera arbetar som projektör för större fastigheter, fick se den färdiga anläggningen blev han skeptisk och rekommenderade pappan att göra en besiktning.

– Han tyckte inte det såg korrekt ut så jag beställde en besiktning. Men tyvärr hade jag redan hunnit betala slutfakturan, säger Ronny Ovesson Ejnell.

Det visade sig att sonen hade rätt. Besiktningsmannen hittade ett stort antal fel varav elva bedömdes som allvarliga och kritiska. 

”Kontakterna som har kopplats på panelerna är inte från samma tillverkare som de förmonterade. Kablaget ligger på taket, det är inte fackmannamässigt utfört.” Foto: Arn

Bland annat var kontakterna på panelerna inte från samma tillverkare som de förmonterade. Växelriktarens var inte avsäkrad och fastsäkrad och chassit var inte jordat.

Två montagesystem var inblandade, och det var för mycket överhäng på skenorna. Undertaket var i plywood trots att krokrana för infästning är för råspont. Kablar var inte uppfästa ordentligt och DC-kablaget förlagt i markrör som inte grävts ner. Dessutom saknades lastberäkning.

”Undertak är plywood. Infästning i plywood är inte möjligt med Welands krokar för råspont.” Foto: Arn
”Kablage är förlagd på mark i markrör. Markröret behöver grävas ner på lämpligt djup.” Foto: Arn
”Lastberäkning för projektet saknas. Mått kontrolleras mot överlämnad lastberäkning. Skenornas överhäng är över vad som vanligt godkänns med Schletters lastberäkningar.” Foto: Arn

När Ronny Ovesson Ejnell kontaktade solcellsföretaget avfärdade de besiktningsmannens synpunkter. Ronny Ovesson Ejnell gick då vidare till Allmänna reklamationsnämnden, Arn och krävde att få felen åtgärdade, alternativt en ersättning på 50 000 kronor.

– Anläggningen fungerar och producerar el. Hade min son inte reagerat så hade den nog bara fått vara. Huruvida det finns några risker med det eller inte kan inte jag bedöma men jag vill ju att allt ska vara okej om jag vill sälja huset så småningom, säger han.

”Kombinationen togs bort av Kraftpojkarna efter påtryckningar at det inte är OK. Annars hade dem nästan säkert fortsatt med den blandningen då Schletters tenor är billigare än Welands. Kablar monterade så att det finns risk att kablage skadas över tid.” Foto: Arn

I svaret till Arn ifrågasätter företaget besiktningsmannens kompetens:  “I en bransch där de största grossisterna rekommenderar produkter kan det ibland skilja sig från vad besiktningsmännen har lärt sig. Ett exempel är Welandklämmor med Schletterrails. Kraftpojkarna (Sveriges största solcellsgrossist) levererade denna kombination i över ett år eftersom Weland inte hade några rails”.

”Växelriktaren inte fastsäkrad ordentligt. Går nu att lyfta av väggen.” Foto: Arn

De skriver också att installationen är fackmässigt utförd:

“Detta är en anläggning som uppfyller alla regler. Om kunden inte håller med föreslår jag att han omedelbart stänger av anläggningen.”.

Men Arn tycker inte att finns någon anledning att ifrågasätta besiktningsmannens kompetens. I beslutet rekommenderar de företaget att åtgärda bristerna utan kostnad för kunden.

Tvist i Arn:
Solcellskunden krävde skadestånd för söndertrampat tak

— Det är otur att det blev som det blev. I efterhand inser jag att jag borde jag ha gjort en besiktning innan jag betalade slutfakturan, säger Ronny Ovesson Ejnell.