Logga in

Solcellsexperten: ”Tar man för lätt på plus och minus brinner det till slut”

Publicerad
25 jan 2023, 05:30

Richard Nyberg är konsult, certifierad besiktningsman och utbildare i solceller. Nu är han redo att svara på läsarfrågor om solceller i Elinstallatören.
– Kul och lärorikt. Har jag inte redan svaret så tar jag reda på det, säger han.

Hur länge har du besiktat solceller?

– Sedan 2009 och på heltid sedan 2019. Solcellsföretagen har vuxit mer och mer de senaste ett och ett halvt åren. Det är kul att se hur andra gör och det finns alltid olika lösningar. I början var det ganska spretigt men nu blir installationerna mer och mer standardiserade.

Icke godkänt!
Mardrömsinstallation – och samma firma satte upp solceller på 13 grannhus

Richard Nyberg om fallgroparna:
Sex vanliga tabbar när solceller installeras

Vilka är de vanligaste och allvarligaste felen du ser?

– Att det saknas egenkontroller och mätningar. Egenkontroller är viktiga handlingar för att försäkra att man gjort sätt.. Gör man inte rätt och tar för lätt på plus och minus så brinner det till slut. Dokumentation och egenkontroller saknas nästan jämt. Elektriker är praktisk lagda och vill dra kabel och installera istället för att lägga tid och engagemang på papper.

Ser du skillnad på om det är en certifierad montör eller någon annan gjort jobbet?

– Jag får ju i bästa fall reda på vilket företag som har gjort det, men inte på personnivå. Jag brukar kolla om företaget är registrerat hos Elsäkerhetsverket. Certifiering är inget krav idag men det går att söka på branschorganisationen Svensk Solenergis hemsida vem som är certifierad montör. Med det viktiga är att de är registrerade hos Elsäkerhetsverket eller att de ingår i ett företag som har ett egenkontrollprogram.

Vilka är dina kunder?

Konsumenter, brf-er men även entreprenadsidan. Konsumentförfrågningarna har ökat under hösten efter artikeln i Elinstallatören där jag var intervjuad. Det är kul. Nu har jag fått pussla så jag hinner med alla förfrågningar.

Är en besiktning dyr?

– Den kostar 5 000 kronor och om det är dyrt eller billigt beror kanske på vad man har köpt. Är det en stor affär borde man besiktiga tycker jag, precis som med om man bygger ett badrum. Men många struntar i det.

Arn-fallen ökar och det snackas ofta om en vilda västern-situation i solcellsbranschen. Känner du igen den bilden?

– Ja, jag har några installatörer som inte sköter sig och gör rätt alla gånger och det är lite tråkigt. I dag finns det mycket tok. Men anmälningarna i Arn är inte så många med utfall i förhållande till mängden installationer, däremot har det kommit många nya anmälningar till Arn  som inte är klara än. Jag brukar kolla upp dem eftersom jag är nyfiken och ibland har jag användning av dem när jag utbildar installatörer i elsäkerhet, besiktningsrutiner och dokumentation.

Vad har du för råd till elektriker som vill ge sig in i solcellsbranschen?

– Kolla efter en kurs som ger inblick i montagesäkerhet på tak, arbetsmiljö, hur man bygger strängar och annat så att man gör det rätt. Satsa på en eller ett par märken som du blir riktigt bra på. Det är viktigt att man verkligen lär sig tillverkarens anvisningar och krav på hur solcellspanelerna ska sitta för att ge rätt effekt och att installationen ska uppfylla god elsäkerhet.

Vilka frågor hoppas du få från elektrikerna?

– Om installation, elsäkerhet, vad som krävs och vad som ska göras i dokumentationsväg och besiktningsrutiner – vad vi som besiktigar tittar på och vad får man göra. Arbetsmiljö och säkerhet är också bra att ha koll på, det är farligt om man jobbar fel. 

Häng med när Richard Nyberg besiktar:
Solceller – ”nästan alla installatörer gör misstag”

Finns det frågor du vill slippa?

–  Nej, det är kul med allt och att lära sig själv. Har jag inte svar eller är tveksam så tar jag reda på hur det är, precis som när jag är ute och jobbar.