Logga in

Måste alla enheter i utebelysningen jordas?

Publicerad
1 nov 2023, 05:30
| Uppdaterad
31 okt 2023

Räcker det att systemet i sig är jordat eller måste alla enheter i utebelysningen vara jordade? Elsäkerhetsexperten Fredrik Byström Sjödin svarar.

Text

Experternas bästa tips:
Så installerar du utebelysning som inte bländar

Elsäkert utomhus:
Ånej, kunden vill ha trädgårdsbelysning…

Fråga: Jag gör mitt första utebelysningsjobb. I ett av kundens belysningssystem, med åtta enheter är jordkabeln avbruten vid en av enheterna. Systemet är jordat men måste varje enhet vara jordad? Det skulle kräva en hel del merjobb.

Svar: Det beror alldeles på om den enskilda enheten ska skyddsjordas eller ej. Om den är klass I ska den skyddsjordas. Är den utförd som klass II ska den inte skyddsjordas. Detta ska framgå i dokumentationen för belysningsenheten.