Logga in

Golvvärme – ”Fortfarande lika många som gör fel”

Publicerad
13 feb 2023, 05:30

Trots höga elpriser fortsätter installationerna av elgolvvärme. Och det är vanligt att kablarna skadas vid fuktmätningar i nyproduktion. Men det finns bara en handfull elektriker i Sverige som vet hur man hittar felpunkten utan att riva upp hela golvet.

Rätt mätutrustning och kunskap om hur den ska användas är avgörande för att hitta felpunkter i elgolvvärme. Anders Eriksson är en av få elektriker i Sverige som har utrustningen och erfarenheten.

“Jag vill få fram exakt vilken punkt det är, så att jag inte behöver ta bort fler kakelplattor än nödvändigt”

Anders Eriksson, Din elektriker i Stockholm

Metoden:
Så hittar proffset fel i golvvärmen – utan att riva upp hela golvet

Läs också:
Hmm, är att lägga golvvärme ett elinstallationsarbete?

Cirka två gånger i veckan är han ute på jobb för att felsöka och reparera golvvärme. Genom att hitta felpunkterna slipper han riva upp hela golvet, vilket sparar tid och pengar.

– Trots höga elpriser installeras en hel del ny elgolvvärme – för komfort eller uttorkning i våtrum. Ny, smartare styrning hjälper till. Dessvärre är det fortfarande lika många som gör fel vid installationen. Det är vanligt att kablar skadas vid fuktmätningar i nyproduktion, säger Anders Eriksson.

Bara ett par kakelplattor behöver bilas bort. Foto Daniel Roos

Elinstallatören träffade honom för ett par år sedan i en lägenhet i Vasastan i Stockholm. Golvvärmen i ett nylagt badrumsgolv hade slutat att fungera, och de boende frös om fötterna.

I en pedagogisk genomgång visade Anders Eriksson sin felsökning och reparation. Först meggning/isolationsmätning för att se om felet sitter i slingan. Därefter kontroll med pulsekometer, för att avslöja impedansförändringar, och spänningssättning av kabeln med 230 volt. Sedan, vid behov, kabelbränning med 1 000 volt. Till sist kontroll av slingan med värmekamera, för att se de skadade punkterna.

– Jag vill få fram exakt vilken punkt det är, så att jag inte behöver ta bort fler kakelplattor än nödvändigt, säger han.

Vad gäller?
IN och Elsäkerhetsverket i klinch om golvvärme

Antalet experter som genomför den här typen av åtgärder har inte ändrats sedan 2020. Cirka fyra elinstallatörer jobbar med detta från söder till norr i landet. Anders Eriksson tar hand om de flesta uppdrag mellan Jönköping och Sundsvall.

Att det inte är fler kan bero på att utrustningen är dyr – totalt runt 200 000 kronor – och det krävs utbildning för att göra rätt.

– Om jag hade startat firman nu och haft dåligt med jobb hade jag inte satsat på det här. Det behövs även andra uppdrag. Jag jobbar en hel del med vanliga elinstallationer, och lagar markvärmekabel som läggs direkt i asfalt, säger Anders Eriksson.