Logga in

Va? Golvvärme utomhus?

Publicerad
17 apr 2023, 07:50

Markvärme tar bort halkrisk och behov av snöröjning, sandning och saltning. Men vad drar det och vem har råd, Håkan Furustig på Erikssunds El?

Läs också:
Har du elgolvvärme i badrummet men är nitisk med att släcka led-lampor?

Läs också:
Golvvärme – ”Fortfarande lika många som gör fel”

På Instagram visar EriksSunds El i Järfälla en nyinstallerad markvärmeanläggning som effektivt tar bort halkrisk och snöproblem. En sådan skulle många haft glädje av denna vargavinter. Men, elkostnaderna? Är det stor efterfrågan på den här lösningen?

– Nej det skulle jag inte säga. En vanlig medelsvensson skulle inte göra det utan tvinga ut ungarna att skotta istället. Vi har gjort några uppfarter åt bättre bemedlade privatkunder men det är ovanligt eftersom kostnaderna drar iväg rätt fort, särskilt nu när elen är dyr.

Jobbet som VISAS UPP
är beställt av en kommun som ville försäkra sig om att det är isfritt framför en av sina välbesökta fastigheter. Markvärme kan också installeras i garageuppfarter, parkeringshus med sluttande backar och trappor utomhus.

– Kommuner och andra större fastighetsägare kan räkna hem en sådan här anläggning  ganska fort om man jämför det med att kalla hem jourfolk för snöröjning, sandning och saltning, säger Håkan Furustig.

Anläggningen har smart styrning med en fukt-och temperaturgivare som gör att den slås på och tar bort fukten när det finns risk för isbildning – om det är plusgrader på dagen och minusgrader på kvällen och natten. I det här fallet lades sex 120-metersslingor som tillsammans drar cirka 19 kW i timmen när anläggningen är på.

Tre personer lade slingan
på en dag. Innan dess hade en markfirma plockat bort sten och förberett marken ned armeringsnät som kablarna najas fast i. När slingorna är på plats läggs ett lager sand över dem som isolering innan plattorna läggs tillbaka. Därefter avprovas och dokumenteras anläggningen för att kolla att den är driftsäker och att ingenting skadats.  Sista momentet är  inställningar och programmering av systemet.

–  Ett alternativ är att gjuta in slingorna i betongen, det finns olika metoder, säger Håkan Furustig.

Har ni flera beställningar på gång?

– Nej det är inte rätt tid för det just nu när det fortfarande är tjäle i marken.