Logga in

Det här behöver du veta när du ska installera i badrum

Publicerad
11 dec 2023, 07:00
| Uppdaterad
8 dec 2023

Genomföringar i tätskikt och el nära våtzon. Reglerna för el och VVS i badrum är omfattande. Och har du koll på det senaste inom belysning och golvvärme? Häng med proffsen på en avancerad badrumsrenovering.

Det går undan när elinstallatören Anders Eriksson drar slang till det nya badrummet på övervåningen i 1920-talsvillan (tillbyggd 1969) i Stuvsta söder om Stockholm. Här ska bli belysning runt en kommod, eluttag, dimrade spots i taket, elgolvvärme med termostat och elvärmd handdukstork.

– Vi har dragit ny matning hela vägen upp från centralen i källaren, och nu ska allt installeras, säger Anders Eriksson från Din Elektriker i Stockholm och torkar svetten ur pannan.

”I det här badrummet klarar vi måtten, så det går att använda flexslang. Men vi vill ändå jobba med Blocks. Då kan vi applicera tätskiktet utan risk för luftbubblor bakom…”

Emil Linjamaa, projektledare Interiör & badrumsdesign

Innovation:
”Du får ju inte gå ut genom tätskikt längre med flexslang”

Läs också:
Flexslang i tätskikt: ”Jag tror inte att rörmokare är lika dåliga på att fixera”

Några dagar tidigare var rörmokaren här och gjorde klart anslutningarna för vatten och avlopp. Rör sticker ut ur väggen där kommoden kommer att sitta, och i duschhörnan. Golvet är spacklat, för att erbjuda en bra grund för elgolvvärmen.

Badrummet är ganska litet och det var på håret att det gick att följa de nya reglerna för våtzoner. Emil Linjamaa, projektledare och snickare från Interiör & badrumsdesign, visar med måttstocken att de precis klarar avståndet mellan duschväggen och handukstorken. Enligt monteringsanvisningen ska det vara 50 centimeter.

– Här klarar vi oss precis, men ibland måste vi säga nej till kunders önskemål för att det inte går, säger han.

Har ni haft många nya utmaningar efter att reglerna för våtrumszoner och tätskikt uppdaterades?

– Sedan 2016 har det varit en hel del ändringar och vi anpassar oss successivt. Det nya nu är att man inte får använda flexslang i områden med plats för dusch, och att eluttag inte får placeras närmare än 110 centimeter från duschens mitt. Väggens plywoodskiva måste också vara tre millimeter tjockare än tidigare – 15 i stället för 12 mm. Det tycker vi är bara positivt, säger Emil Linjamaa.

Emil Linjamaa behöver ha koll på avståndet mellan eluttag och duschens mitt. Foto: Daniel Roos

De nya reglerna har lett till utveckling av nya produkter. Exempelvis lanserades Blocks, en sorts fast rörböj för elgenomföringar i tätskikt, i våras.

Hur skiljer sig Blocks från genomföringar ni använt tidigare?

– I det här badrummet klarar vi måtten, så det går att använda flexslang. Men vi vill ändå jobba med Blocks. Då kan vi applicera tätskiktet utan risk för luftbubblor bakom. Förut körde vi med VP-böjar, men de måste skruvas fast på två ställen. Blocksen har färre skruvar och ett lock som man trycker på. Det är enklare och går snabbare. Vi bytte direkt när de kom i våras, säger Emil Linjamaa.

Vad är det viktigaste framsteget inom belysning?

– De nya takspottarna här har egen trafo för 230 volt. För cirka fyra år sedan hade all LED-belysning trafon utanför, men nu har alla lampor sin egen. Det är ett framsteg som förenklar. Det räcker att dra ut starkström i taket, säger Anders Eriksson.

Ett av hans uppdrag för dagen är att dra elgolvvärme i det 3,5 kvadratmeter stora badrummet. Enligt uträkningen passar det med 400 watt golvvärme här. Då blir det tillräckligt varmt och skönt.

Med ett vant handgrepp lägger Anders Eriksson båge efter båge med värmekabel på golvet. Han har valt en mjuk kabel som är enkel att forma. För att den ska ligga stadigt rullar han först ut en röd fästare, T2 black cable guide, som också är relativt ny på marknaden. Bågarna limmar han fast i golvet.

Vilka är dina bästa tips för en lyckad golvvärmeinstallation?

– Eftersom vi har en kall yttervägg här är det bra att lägga ett till två varv mot ytterväggen, som köldbrygga. Skarven mellan kall och varm kabel ska ligga ute i golvet, inte i röret för då finns risk att den bränns av till slut och är svår att laga. Detta är allmänt känt, men ändå ser jag ofta att skarven ligger i röret. Om möjligt vill jag också ha slutet på kabeln långt ifrån våtzon 0 (plats för dusch). Det är tillåtet där, men bra om det går att undvika, säger Anders Eriksson.

Läs också:
Så hittar proffset fel i golvvärmen – utan att riva upp hela golvet

Spar energi med adaptiv termostat

Han berättar att den nya termostaten styrs med hjälp av wifi och en mobilapp. Där finns bland annat ett förprogrammerat veckoprogram som skiftar temperatur vid olika tider.

– Termostaten är adaptiv, så den lär sig efter hand när det ska vara vilken temperatur. Till exempel sänks värmen när ingen är hemma dagtid. Det går även att programmera tiderna själv, om man föredrar det, säger Anders Eriksson som tipsar om att lägga temperaturgivaren en bit in i badrummet – inte där det är som kallast eller vid sidan om.

FAKTA: Viktigt SAMARBETE

Anders Eriksson och Emil Linjamaa tycker att deras samarbete mellan yrkesdiscipliner underlättar mycket. Så här brukar deras installationsarbete gå till:

  1. Emil river det som ska rivas. Eventuellt kommer Anders och kollar ritningen, så att han inte blir överrumplad senare av en skog av hängande trådar.
  2. Emil förbereder för elektrikern och reglar upp där det behövs.
  3. Gjuter flytspackel på golvvärmenätet. Anders vill inte ha ett vasst nät som folk springer på. Det kan förstöra golvvärmekabeln. Med spackel på nätet före förläggning vet han att det inte kommer att gå sönder. Åtgärden är värd den extra tiden.
  4. Anders gör eldragningar genom Blocks, med mera. Drar anslutning för golvvärmen, och för givaren. 
  5. Anders lägger golvvärmekabeln och Emil flytspacklar igen. 
  6. Efter cirka två veckor kommer Anders tillbaka och kompletterar elen, sätter upp takspottar, eluttag och annat.