Logga in

Sex myter om elektrisk golvvärme

Publicerad
27 nov 2023, 06:00
| Uppdaterad
24 nov 2023

När elpriset sköt i höjden i fjol var elektrisk golvvärme en av de första sakerna som fick stryka på foten. Men är varma golv en stor energibov och vad gäller kring el-golv och parkett?

William Karlsröm, marknadsansvarig Nvent Nordic.

Golvvärme har funnits i runt 7 000 år och i slutet av 1900-talet blev elektrisk golvvärme standard vid renovering av privatbostäder i Sverige. Tekniken har många fördelar, men i takt med att energipriserna rusade riskerade elektrisk golvvärme att få ett skamfilat rykte.

Läs också:
”Bättre att de köper våra produkter än billigare grejer med sämre kvalitet”

Läs också:
“Elektrikerna säger att det sparar både tid och knän”

Konsumenterna vill ha komforten utan att behöva ruineras… men är det verkligen den elektriska golvvärmen som är den stora energiboven?

– Jag skulle säga att det är en stor missuppfattning. Om bostadsinnehavare stängde av sin golvvärme när elpriserna var som högst var detta sannolikt mer en reaktion på det man hört på nyheterna än baserat på fakta, säger William Karlström, marknadsansvarig på Nvent Nordic, som levererat värmekabelsystem till den svenska marknaden sedan 1934.

William Karlström menar att det finns flera myter och felaktigheter rörande elektrisk golvvärme. Så vilka är då dessa?

Myt 1: Golvvärmesystem är tröga

När man googlar på ordet ”golvvärme” så påstås det ibland felaktigt att golvvärme är ett trögt värmesystem och att det behöver längre tid än radiatorer och luftvärmepumpar för att uppnå önskad temperatur.

– Förr installerades värmekabeln djupare ner i konstruktionen, vilket gjorde att det tog längre tid för uppvärmningen att få effekt. Numera lägger man oftast kabeln närmre golvytan, vilket snabbar upp systemet.

Myt 2: Elektrisk golvvärme är svår att reglera

Att elektriska golvvärmeanläggningar är ett på/av-system, utan möjlighet att anpassa värme och tider till bostadsinnehavarens egna behov och önskemål, är en gammal missuppfattning.

– Golvvärme installerad nära golvytan ger en snabb uppvärmning. Den stora förändringen ligger i utvecklingen av energieffektiva och användarvänliga termostater. Numera finns golvvärmetermostater som låter användaren lägga in sina egna tidsprogram, så att värmen är på endast när bostadsinnehavarna är hemma. En smart termostat är även adaptiv vilket innebär att den lär sig när den ska slå på värmen för att uppnå rätt temperatur vid önskad tidpunkt. De har även andra funktioner, till exempel att slå av värmen om man öppnar ett fönster. Med wifi-styrning har man även möjlighet att slå på sitt golvvärmesystem, exempelvis i fritidshuset på vägen dit.

Myt 3: Elektrisk golvvärme fungerar inte med känsliga golv

”Jag kan inte ha golvvärme, då ställer sig parketten som plockepinn.” Nej, det stämmer inte.

– Självbegränsande golvvärmekabel är speciellt framtagen för att användas till temperaturkänsliga övergolv, till exempel parkett. Och även serieresistiva golvvärmekablar som förläggs med lägre effekt per kvadratmeter kan i vissa fall läggas under parkett och laminat. Golvvärmeanläggningar regleras dessutom alltid med en golvgivare som begränsar golvets temperatur.

Myt 4: Elektrisk golvvärme är en energibov

När energidebatten rasade som värst 2022/2023 utmålades elektrisk golvvärme som en bov i dramat – och något som illa kvickt borde stängas av. Detta menar dock William Karlström måste sättas i perspektiv, för avstängd golvvärme kan få konsekvenser på andra sätt som man då måste vara beredd på.

– Den här myten bör ifrågasättas för det krävs en kontext. Finns det något annat värmesystem som kompenserar för golvvärmens uteblivna effekt? Och vill man ha fuktiga eller blöta badrumsgolv? Eller blöta golv i hallen? Det finns studier som visar att man med bevarad upplevd komfort kan sänka luft/omgivningstemperaturen ett par grader om man har varma golv. Så beroende på vad man har för annat värmesystem, bör man tänka igenom var man ska sänka temperaturen för att spara energi.

Myt 5: Elektrisk golvvärme är dyrt

Den största missuppfattningen rörande elektrisk golvvärme är prisrelaterad. Att det är vansinnigt dyrt att slå på. Och även om det inte finns ett allmängiltigt svar på vad det kostar att ha golvvärmen påslagen är den enligt William Karlström ofta överdriven.

– Det är svårt att säga att golvvärmen kostar en viss summa pengar. Det beror helt på situationen. I nyproduktion kanske systemet har en tillslagstid på 30 procent och i ett äldre hus är den kanske på 50 procent. Sen måste man titta på installerad effekt, isolering och så vidare. Tar man ett exempel med ett vanligt badrum på fyra kvadratmeter och 400 W installerad effekt och räknar på 40 procent tillslagstid och ett elpris på 1,5 kr/kWh. Då pratar vi om en kostnad på 170 kronor i månaden. Skulle man dessutom smartstyra systemet kan man spara 30 procent på det här.

Läs också:
6 frågor om vem som får göra vad med golvvärme

Myt 6: Elektrisk golvvärme är på väg bort

Att använda el som direkt uppvärmning har i takt med att elpriset kraftigt fluktuerar fått vissa att tro att elektrisk golvvärme kommer försvinna. William Karlström säger att han förvisso talar i egen sak, men att han har svårt att se att efterfrågan på elektrisk golvvärme skulle upphöra.

– Dels på grund av fortsatt efterfrågan på varma golv och hög komfort. Och dels på grund av den låga investeringskostnaden vid renovering, som elektrisk golvvärme innebär, jämfört med andra system. Vi ser samtidigt att el ökar som uppvärmning av privatbostäder och att man använder förnybar energi i allt större utsträckning. Så jag tror att det har en fortsatt roll att spela.