Logga in

”Första veckan blev vi helt överrumplade av alla besök”

Publicerad
22 feb 2023, 11:22
| Uppdaterad
23 feb 2023

Elma Instruments öppnade nyligen en serviceavdelning i Farsta i Stockholm. Vd Louis Svane berättar om hur solel och laddboxar har ökat kraven på elektrikernas instrument.

Tidigare har all kalibrering av mätinstrument skett centralt i Danmark, men sedan början av året har Elma Instruments även en serviceavdelning i Farsta söder om Stockholm. Dit kan svenska kunder skicka sina instrument, exempelvis installationstestare, för kalibrering.

“Krav i Svensk Elstandard gör att det krävs installationstester även av laddboxar. Och ju fler instrument som kommer ut på marknaden desto mer ökar behovet av service och kalibrering.”

louis svane, vd Elma Instruments i Sverige

Viktiga prylar:
Är det banalt att göra kontroller med installationstestern?

Här behövs mätning:
Sex vanliga tabbar när solceller installeras

Hur har intresset varit hittills för den nya avdelningen?

Louis Svane

– Första veckan blev vi helt överrumplade av alla besök. Vi var inte förberedda på att det skulle bli så stort intresse. Många har nog upplevt det som en barriär att skicka instrumenten till Danmark för kalibrering. Det känns enklare med en lokal, svensk support, och många kunder har haft önskemål om det. Nu har vi också möjlighet att ge snabbare service.

Har solcells- och laddboxinstallationer ökat kraven på kalibrering av instrument?

– Ja, vi får in rätt många instrument för test av laddboxar och solceller. Krav i Svensk Elstandard gör att det krävs installationstester även av laddboxar. Och ju fler instrument som kommer ut på marknaden desto mer ökar behovet av service och kalibrering.

Läs också:
Fem expertsvar om hur laddboxar installeras

Vad har ni för planer för serviceavdelningen på sikt?

– Just nu har vi två tekniker i Farsta, som kalibrerar instrument. Inom kort lanserar vi vår nya portal med en databas där installatörer kan följa sina instrument, gällande certifikat och när det är dags att kalibrera. På sikt hoppas vi kunna utöka med service för exempelvis termografering, fuktmätning och ventilation. Men för till exempel ventilation krävs mer utrymmeskrävande utrustning som vindtunnel.