Logga in

Bottenfruset spabad – men var två nolledare till samma jfb verkligen fel?

Publicerad
2 jan 2023, 05:30
| Uppdaterad
29 dec 2022

Villaägaren såg fram emot ett varmt bad och försökte – utan framgång – starta sitt utomhusbad via appen. När elektrikern kom dit luktade det bränt i skåpet där två nolledare hade kopplats till samma jordfelsbrytare. 

Villaägaren såg fram emot att ta ett varmt bad efter en resa och försökte starta sitt utomhus-spabad på distans via appen. När det inte fungerade blev han orolig. Det hade varit frysgrader på bostadsorten i flera dagar. Fanns risk att utomhusbadet skulle frysa?

– Han ringde och bad mig att åka och kolla. Väl på plats såg jag att spabadet tyvärr var bottenfruset, och påbörjade en felsökning, säger Joachim Gansberg som har en enskild elinstallationsfirma vid sidan om anställningen på ett konsultbolag.

“I det här fallet har troligen kylan ökat uppvärmningsbehovet av spabadet, och nolledaren har utsatts för en hög ström under längre tid än tidigare. Det har ställt högre krav på anslutningen än den klarade av.”

Örjan Borgström, ELSÄKERHETSEXPERT

Viktiga ledare:
Var det dålig PEN som gav elinstallatören en smäll?

Läs också:
Så undviker du fallgropar när du installerar spabad

Joachim Gansberg började med att öppna fasadmätarskåpet för att kolla vad entreprenören gjort åtta månader tidigare, när spabadet installerades. Det luktade bränt i skåpet och det gick inte att återställa jordfelsbrytaren. De två blåa kablarna som var anslutna till nollan glappade. Kablarna kom från två grupper (spabad och utomhusbelysning), hade u-formade ändar och var skruvade i isoleringen.

– Jag har sett liknande anslutningar, med två kablar till samma nolla, flera gånger tidigare under min yrkesbana och då har det fungerat. Men här gjorde det inte det. Spabadets huvudkretskort var kortslutet, säger han.

bildEN har väckt stort engagemang i Facebook-gruppen Elfel. Några kommentatorer tycker att det är helt fel att sätta två kablar under en klämma, och ansluta direkt till jordfelsbrytaren, på det här sättet. Andra menar att det inte handlar om något formellt fel. Dock gäller det att göra rätt i det enskilda fallet.

– Man måste alltid följa tillverkarens anvisningar. Är det okej att ansluta två nolledare i jordfelsbrytaren? Finns begränsningar för kabelarean, med mera?, säger Joachim Gansberg.

Även elsäkerhetsexperten Örjan Borgström menar att det är tillverkarens instruktioner som styr här. Enligt Hagers anvisning ska det gå att ansluta upp till 25 kvadratmillimeter enkelledare. Det tyder på att det finns gott om plats i klämman. Inga regler förbjuder installationssättet på bilden.

– Däremot finns alltid risker med att ansluta flera ledare under samma skruv. Det kan vara svårt att se om båda ledarna får riktig kontakt. Om dessutom skruven hamnar i isoleringen försämras kontakten väsentligt, tillägger han.

Örjan Borgström säger också att dålig kontakt är en av de absolut vanligaste orsakerna till allvarliga fel och elrelaterade bränder. I kombination med höga strömmar under lång tid blir det utmanande även för en bra anslutning.

– I det här fallet har troligen kylan ökat uppvärmningsbehovet av spabadet, och nolledaren har utsatts för en hög ström under längre tid än tidigare. Det har ställt högre krav på anslutningen än den klarade av, säger han.

Mer om säkerhet:
Elektriker skippar dubbelmatad dosa

Flera av kommentatorerna i Elfel tycker att det hade varit lämpligt att använda en extra plint för den här anslutningen. En personskyddsbrytare kunde varit bra, men kanske inte det mest ekonomiska valet.

Joachim Gansbergs åtgärd blev att sätta in en ny plint där de blå kablarna anslöts. Det tycker han att entreprenören borde ha gjort redan från början. Men egenkontrollen har brustit, troligen på grund av stress.

– Hursomhelst är det jättetråkigt för villaägaren. Bottenfrysningen kan ha orsakat fler skador i spabadet, till exempel på rör och pumpar. Det får han reda ut nu med entreprenören som förhoppningsvis har en ansvarsförsäkring, säger Joachim Gansberg.