Logga in

Var det dålig PEN som gav elinstallatören en smäll?

Publicerad
28 jun 2021, 09:45
| Uppdaterad
26 aug 2021

Vid arbetet i ett fasadmätarskåp fick den skånska elinstallatören en rejäl smäll i armen. Trots noggranna kontroller förstår han inte vad som gått snett. Branschkollegor ger goda råd, ett av dem är dålig PEN. Men det ifrågasätts av elsäkerhetsexperten Fredrik Byström Sjödin.

Under ett uppdrag i ett villaområde med moderna parhus byggda 2012 fick Martin Adelros, elinstallatör hos Elektrotjänst i Skåne, en otrevlig överraskning.

– Vid arbetet i ett fasadmätarskåp fick jag mig en riktig kyss som kändes i hela armen. Jag har aldrig varit med om något liknande under mina 16 år som elektriker, säger han.

”Det är ju jättefarligt, men jag vet fortfarande inte exakt vad det kan bero på. De boende i huset blev också skärrade av händelsen, och jag kommer att jobba vidare med felsökningen med min installationstestare.”

Martin Adelros, elinstallatör.

Allvarligt fel:
Glappet på PEN-ledaren nådde ända till Högsta domstolen

Läs också:
Hemmapularens miss gav elektriker strömgenomgång

Omskakad efter händelsen började tankarna vandra – varför hände detta? Vad hade han missat?

Hans arbetsgång var som vanligt. Mätarsäkringarna var urskruvade, husets brytare avslagen, han hade kontrollerat att det var spänningslöst vid plintarna, alltså uppmätt 0 Volt där utgående servis ligger. Ändå hände detta.

Martin Adelros

– Jag skulle komplettera med säkringar på DIN-skenan och hade precis anslutit blå ledare och L3. När jag skulle lossa för L2 kittlade det till ordentligt i hela handen och snabbt upp i armen innan jag drog loss, säger Martin Adelros som senare åkte till akuten för att kolla om han fått någon skada.

När den första chocken lagt sig kontrollmätte han igen i skåpet, med fluken. Den visade fortfarande noll Volt. Då växlade Martin Adelros över till Ohm-mätning och såg att det var låga Ohmtal, mellan 20 och 96. När han stängde av huvudbrytaren på elcentralen inne i huset försvann Ohmtalen. De bör också vara höga, så uppenbarligen var något fel.

– Det är ju jättefarligt, men jag vet fortfarande inte exakt vad det kan bero på. De boende i huset blev också skärrade av händelsen, och jag kommer att jobba vidare med felsökningen med min installationstestare (Metrel), säger Martin Adelros.

Han skickade ut en fråga i Facebook-gruppen Elektriker utan gränser, om vad andra trodde kunde vara orsaken. Bland förslagen fanns dålig PEN ut från stationen, kökets induktionshäll, vitvaror, grannens elstängsel med dåligt jordtag som påverkar anläggningen, L3 mot nollan och vagabonderande ström i fastigheten.

Martin Adelros tror också att det kan handla om något större sammanhang som påverkat skåpet. Men det finns varken elstängsel, solceller eller elbilsladdare i området.

Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert hos Installatörsföretagen, är tveksam till att det skulle handla om dålig PEN.

– Det visar ofta sig som spänningsfluktuationer i den driftsatta elanläggningen, produkter som havererar och fjuttar eld och den typen av besvär. Dessutom har de allra flesta nätföretag varit mycket noga med att bygga bort den sortens felfall. Jag tvivlar på det som orsak, men kan förstås inte utesluta det, säger han.

Mycket kan störa:
Enfas och induktionshäll – är det ens möjligt?

Han tipsar också om vad som är viktigt att tänka på vid arbete i nätföretagets anslutningspunkt. Bland annat bör man ha kontakt med nätföretaget om driftläget för servisledningen – är den spänningssatt eller frånkopplad? Finns risk för bakspänningar?

– Det är också bra att kolla upp kopplingsbilden. Är det kopplat TN-C eller TN-S? Tänk på att även servisledningar med fem trådar ofta är kopplade TN-C, säger Fredrik Byström Sjödin.

Martin Adelros är nöjd med ett råd som han fått från Facebook-gruppen: Att kortsluta skåpet efter mätning, ”för att jorda ut” det. Så kommer han troligen att göra i fortsättningen.

– Jag hade tur den här gången – hade rätt skor på mig och stod på ett trädäck, så det blev ingen strömgenomgång. Annars vet jag inte vad som hänt. Det kunde ha blivit mycket värre, säger han.