Logga in

“Många tapetserar med koppar i onödan“

Publicerad
19 dec 2022, 08:35

Elsäkerhetsexperten Örjan Borgström stärker upp panelen som svarar på elektrikernas frågor i tidningen Elinstallatören.

Börjar gälla i december
Krav på jordfelsbrytare – ”det har förekommit missförstånd”

Experttips
5 saker du inte vill missa när du installerar laddstationer

Välkommen till Elinstallatörens expertpanel. Berätta lite om din bakgrund …

– Jag är teleingenjör i grunden och har bland annat jobbat med introduktionen av satellit- och kabel-tv, Men framför allt har jag ägnat mig åt utbildning av vuxna i nästan hela mitt liv, först som yrkeslärare för AMU som senare blev INSU, och sedan på EUU, Elbranschens utvecklings- och utbildningscentrum från 1992. Där har jag utvecklat och drivit kurser i elsäkerhet för elektriker. Jag gick i pension 2018 men sitter fortfarande med i SEK:s tekniska kommitté som tar fram regler och föreskrifter. Jag håller också i en del  utbildningar, föreläser och skriver handböcker, bland annat om elfordonsladdning och solceller.

Vilket område inom el är mest spännande?

– För mig var el och elsäkerhet som att lyfta på en tråkig tuva och hitta något väldigt intressant under den. Till en början tyckte jag att allt över 50 volt var obehagligt men nu tycker jag det är spännande. Framför allt tycker jag om att vara med när något nytt kommer och inom el händer det saker hela tiden, med nya föreskrifter, utvecklingen från behörighet till auktorisation, solceller och elbilsladdning. 

Vad hoppas du få för frågor från elektrikerna?

– Sådana som hjälper dem att utvecklas och förstå hur regelverken ska användas och hur man hittar i dem. Jag tror att många gör som de alltid gjort och inte har upptäckt vilka möjligheter som finns i reglerna.

Kan du ge något exempel på det?

– Att man i många fall överdimensionerar anläggningar och tapetserar med koppar i onödan för att man inte lägger ner tid på att ta reda på vad som krävs. Det blir dyrt för någon i slutändan.

Vad vill du inte ha för frågor?

– Frågor från “farbror Karl” som undrar över något och mitt svar blir “kontakta en elinstallatör”. Jag får många sådana där man fattar att det är folk utan utbildning som vill försöka fixa saker själva

Vilka är de är största utmaningarna för elbranschen?

– Teknikutvecklingen går enormt snabbt nu och det gäller att satsa på rätt häst, som solceller, laddstolpar och energibesparing.. Många elföretag är för sent ute när det händer nytt och då dyker det upp “cowboyföretag” istället. Att hänga med i utvecklingen och lära sig nya regler är jätteviktigt. Det finns flera exempel på mindre företag som gjort det och växer så det knakar. 

Läs också:
”Du kan plocka ut 50 A ur kablar dimensionerade för 25 A”

Vad gör du när du inte ägnar dig åt el och elsäkerhet?

– Nu väntar jag på att isen ska lägga sig på Mälaren så att jag kan åka åka skridskor. På sommaren är jag mycket i sommarhuset i Sörmland. Det är en gammal bondgård från 1700-talet som det finns mycket att göra med.