Logga in

”Du kan plocka ut 50 A ur kablar dimensionerade för 25 A”

Publicerad
6 okt 2022, 05:55

Många solcellsfirmor missar sammanlagringseffekten, varnar elinstallatören Marcus E Gindemo. Tabben kan leda till för höga strömmar – utan att säkringar löser ut. Men responsen från solcellsföretag blev inte som han trott.

– Solcellsinstallatörerna har blivit noggrannare, och jag ser inte lika mycket slarv som tidigare. Men nästan alla verkar ha missat sammanlagringseffekten, säger Marcus Eklånge Gindemo, som är elinstallatör och ägare på Eklångens Elteknik utanför Eskilstuna.  

Läs också:
”Stor risk” säger Elsäkerhetsverket om elektrikers video – men tillverkarna är kritiska

Han kontaktar Elinstallatören för att varna för ett misstag som han ofta stöter på när han gör eljobb hos privatkunder eller lantbruk. Grafiken visar hur det anläggningen kan se ut hemma hos en villaägare.

Huvudsäkringen är på 25 A, och i mätarskåpet finns en plint med två utgående kablar. Den ena går till gruppcentralen i villan, den andra till gruppcentralen i garaget.

Allt var frid och fröjd tills en solcellsanläggning installerades. Solcellsfirman satte då en avsäkring på 25 A och kopplade in sig på den utgående plinten, efter huvudsäkringen och elmätaren. Så brukar de flesta göra, enligt Marcus Eklånge Gindemo.

Haken är att man nu rent teoretiskt kan ta ut 25 A från allmänna elnätet – samtidigt som solcellerna kanske kan ge upp till 25 A när solen trycker på.

– Det innebär att du kan plocka ut upp till 50 A ur en anläggning som är dimensionerad för 25 A. Låt säga att ugnen tar ut 16 A, bastuaggregatet 16 A och torktumlaren 10 A. Då har du plötsligt 42 A i villans gruppcentral – utan att någon av 25 A-säkringarna går, säger Marcus Eklånge Gindemo.

Ett annat bekymmer kan uppstå om en kortslutning skulle inträffa före gruppsäkringarna i en central eller i matande kabel. Kortslutningsströmmen kan då bli betydligt större än vad kablarna är dimensionerade för.

Vid några tillfällen har Marcus Eklånge Gindemo kontaktat den elansvarige personen hos solcellsinstallatören för att uppmärksamma misstaget. Reaktionen blir inte alltid vad han förväntat sig.

– De verkar inte ta det här på allvar. Från en av de största leverantörerna har jag fått svaret ”Hm, jo, jag vet om det där, men det är aldrig någon som anmärker på besiktningen så vi har inte brytt oss”. Då har jag sagt åt dem att det är deras ansvar att säkerställa att anläggningen är schysst, berättar Marcus Eklånge Gindemo.

Han får medhåll av Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen. Han har skrivit handboken ”Installation av solceller” som tar upp sammanlagringseffekten. Där framgår att gruppcentralen måste vara dimensionerad för att ta emot ”minst summan av den ström som kan komma från det allmänna nätet, vilket bestäms av mätarsäkringen, och den maximala ström som solcellsanläggningen kan leverera. Anledningen till det är att produktionen från solcellsanläggningen och överföringen från det allmänna nätet rent teoretiskt kan samverka så att de adderas till en gruppledning med stor förbrukning.”.

Läs också:
Så mycket har vi sparat på våra solceller

– Så där som i grafiken ska det inte se ut. Solcellsanläggningen ska inte kopplas in via plint utan direkt in på skenan i gruppcentralen. Installationen på grafiken är inte gjord enligt föreskrifterna och höjer risknivån på anläggningen på ett sätt som inte är acceptabelt, säger Fredrik Byström Sjödin.