Logga in

Facebookgrupp blev bolag och säljer egna solpaneler

Publicerad
10 okt 2022, 08:24

Gruppsol startades för snart fyra år sedan som en Facebookgrupp för gruppinköp av solpaneler. Nu säger de sig ha svaret på de tre största utmaningarna för byggnadsintegrerade solceller.

— Vi har satsat på att göra snygga, helsvarta paneler i dubbelglaskonstruktion som tål att gås på om det skulle behövas, berättar Mattias Hansson som är styrelseordförande och en av företagets grundare. Han förklarar att Gruppsols patenterade lösningar är svaret på de tre största utmaningarna för byggnadsintegrerade solceller.

Villazero använder Gruppsols paneler
Här är huset som kan producera mer el per år än det förbrukar

takbyte? Missa inte det här
7 tak med solceller – som ser ut som vanliga tak

1. Låg produktion per kvadratmeter – ungefär hälften jämföart med monokristallina solceller

2. Väldigt varmt under panelerna som följd av dålig ventilation, med lägre verkningsgrad och försämrad livslängd

3. Dålig hållfasthet.

Mattias Hansson.

– Vi har konstruerat våra solpaneler med dubbelt Gorillaglas och en stark laminering mellan dem. De har en brottgräns på hela 925 kilo och klarar brandklass A, det vill säga upphettning till 1 000 grader. 

Mattias Hansson förklarar att de här egenskaperna innebär att Gruppsol kan lämna 30 års produktgaranti på sina paneler. För att undvika värmeproblem läggs Smart Solar Roof med tio centimeters luftspalt under. Sensorstyrda fläktar säkerställer god ventilation.

Goda klimat- och miljöprestanda bidrog till att Smart Solar Roof valdes till Villazero. Avsaknaden av aluminiumramar innebär att energiförbrukningen i produktionen minskar med 56 procent och de fabriker Gruppsol valt för produktionen använder alla förnybar el.

Aktuellt om solceller
Solceller i elprisområde 3: ”Ett jättesmart beslut”

– En av fabrikerna har 169 000 paneler på taket, berättar Mattias Hansson.

Sedan starten har Gruppsol installerat ett tusental solelsanläggningar. Bolaget omsatte drygt 50 miljoner kronor 2021 och hade då 20-talet anställda på flera orter i Sverige. Ambitionen är att expandera utomlands.