Logga in

Här är huset som kan producera mer el per år än det förbrukar

Publicerad
26 sep 2022, 08:25

Världens första certifierat klimatneutrala småhus har en beräknad årsproduktionen av el på 10 129 kWh medan elförbrukningen förväntas ligga på 10 000 kWh. Överskottet från solpanelerna betalar av husets klimatskuld på mindre än tio år.

Villazero, som huset döptes till, är byggt i Paradiset, ett villaområde i Borlänge och har solpaneler från Gruppsol. Det är panelernas förtjänst att huset klarade certifieringarna NollCO2 och Svanen.

För att klara certifieringen som världens första klimatneutrala småhus krävs väldigt många fler klimatsmarta lösningar än vid traditionellt byggande. Till exempel är betong ett problematiskt material ur klimatsynpunk och därför är Villazero byggt i det närmaste helt i trä.

Kvinnor byggde villazero
”Ett av de mest utmanande projekt jag deltagit i”

Fler som tjänar på solen:
Solceller i elprisområde 3: ”Ett jättesmart beslut”

Givetvis kräver certifieringen också en egen energiproduktion till hus och elbilsladdning. Plus ett överskott som kan balansera de koldioxidutsläpp som återstår. Och det självklara svaret på den utmaningen var – solpaneler på taket.

Erik Jäderbrink.

– Eftersom vi sökte efter solpaneler med så lågt eget klimatavtryck som möjligt föll valet på Gruppsol och deras Smart Solar Roof. Det är ett byggnadsintegrerat solcellstak som Gruppsol själva har utvecklat och som har helsvarta dubbelglaspaneler utan synliga busbars, säger Erik Jäderbrink. 

Mer om Gruppsols paneler
Facebookgrupp blev bolag och säljer egna solpaneler

Han är verksamhetsutvecklare på Fiskarhedenvillan och har ansvarat för klimatberäkningar och certifieringsarbete tillsammans med Johan Grundström, hållbarhetsansvarig hos Mondo Arkitekter. 

Erik Jäderbrink berättar att huset ritades med asymmetrisk taklutning för att ge plats för närmare 11 kWp med solpaneler i 20 graders lutning – på så vis kan panelerna ta upp mer solljus under för- och eftermiddag eftersom taket är orienterat mot söder.

”Arbetet med att hitta rätt material till det här projektet har inte bara varit väldigt lärorikt utan också bidragit till att utöka Svanenlistan över godkända grejor efterhand.”

Den beräknade årsproduktionen av el är 10 129 kWh medan husets elförbrukning förväntas ligga på 10 000 kWh. Överskottet från panelerna betalar av husets klimatskuld på mindre än tio år.

– Kravet för certifieringen är att huset ska betala tillbaka koldioxidskulden inom 50 år så vi ligger väldigt mycket lägre än så. Jämfört med ett vanligt hus är koldioxidavtrycket för Villazero 15–20 procent lägre, förtydligar Erik Jäderbrink.

Grundläggningen är utförd i KL-trä i stället för traditionell betongplatta. 

– Stommen är också utförd i trä och isoleringen av träfiber. Huset har tre isoleringsskikt mellan lättbalkar, totalt lite mer än 500 mm tjockt. I taket ligger 70 cm träfiberisolering, berättar Erik Jäderbrink.

Husets goda isolering och uppvärmning via en luft-vatten-värmepump som värmer via ett värmebatteri på inluften gav förutsättninga för att klara certifieringen, men det räckte inte. Det har varit massor av jobb med att hitta material och bygglösningar som är koldioxidneutrala över tid, inklusive elmaterialen. Allt material skulle vara -antingen Svanenmärkt eller listat som miljögodkänt på Svanens husbyggnadsportal. 

– Vi fick gott understöd från Elektroskandia med det arbetet och stor hjälp från Elkanalen i Borlänge, ett företag som är specialister på fördragna elrör med miljöklass, berättar Erik Jäderbrink och förklarar att arbetet med att hitta rätt material till det här projektet inte bara varit väldigt lärorikt utan också bidragit till att utöka Svanenlistan över godkända grejor efterhand.