Logga in

Får vår konkurrent göra eljobb – fast de saknas i registret?

Publicerad
21 okt 2020, 06:15
| Uppdaterad
14 dec 2023

Fråga: Vi har hamnat i diskussion med en annan elfirma. Ett antal gånger har vi fått rätta till deras installationer, och nu har vi upptäckt att firman inte finns med i Elsäkerhets­verkets register. De säger att de har ett egenkontrollprogram och att det räcker. Stämmer det verkligen? Och vad gör ­Elsäkerhetsverket åt detta?

Svar: Alla företag som utför elinstallationsarbete på annans elanläggning ska vara registrerade hos Elsäkerhetsverket.
I annat fall är företagen oseriösa och bryter mot lagen. Eftersom du pratat med det aktuella företaget utan att de gjort en registrering så är nästa steg att göra en anmälan till Elsäkerhetsverket som i sin tur inleder en granskning.

Cecilia vet också: Vad säger jag när kunden tejpar skyddsledare – och käftar emot?

Du kan också göra en anmälan om ett företag saknar egenkontrollprogram, inte har kontroll över vilka som utför elinstallationsarbeten i företaget eller om företaget utför farliga elinstallationer. Elsäkerhetsverket beslutar om eventuella åtgärder, och om bristerna hos företaget är allvarliga så kan myndigheten förbjuda dem att utföra elinstallationstjänster.