Logga in

Kan man skriva in en person som inte är anställd i sitt egenkontrollprogram?

Publicerad
28 feb 2024, 08:30

Att använda extern personal under eget egenkontrollprogram är en vanlig fråga bland elektriker. Hur får man egentligen göra?

Läs också:
Behövs skyddsjord till växelriktaren?

Läs också:
”Missuppfattning att nya föreskriften innebär lättnader”

Fråga: Kan man skriva in en person i sitt egenkontrollprogram som inte är anställd hos en? En kund måste skicka ut en montör till slutkund, dom/vi vill att denna montör ska jobba under vårt egenkontrollprogram (dom har inget eget) men utföra arbetet under min kunds företag. Det borde inte vara några problem tycker jag, det är väl så man får jobba i solcellsbranschen när takläggare monterar solceller till exempel.

Svar: Rent formellt kan man göra det. Egenkontrollprogrammet tar inte hänsyn till om du är anställd eller ej. Så sett ur perspektivet elsäkerhetslagstiftning är det relativt oproblematiskt. Men vi som branschorganisation avråder från den här typen av upplägg då det gör allt väldigt stökigt.

Riskerna är att man sätter in en person i egenkontrollprogrammet, men inte tänker på vad för konsekvenser som kan komma av det. Vad händer om elektrikern skadar sig… det blir en arbetsmiljöfråga. Vem är ansvarig, blir det den som hyrt in eller den inhyrde elektrikerns arbetsgivare? Hur är det med ansvarsförsäkring om den icke anställde ställer till med något för kunden – vem tar det?  Det är därför vi avråder starkt från att göra sådana här upplägg.

Bara för att det är ok ur en lagstiftning behöver det inte vara bra. Det är bättre att man ordnar en underentreprenad där man tydligt kommer överens om pris och krav. Om elektrikern/montören som ska hyras in inte har ett eget egenkontrollprogram är de ingen elfirma – så då faller det där. I de fallen rekommenderar vi att elfirman tecknar ett avtal om elinstallatörstjänster med den andra firman.