Logga in

Solcellskapsling utvecklad för krav i lantbruk lanseras brett

Publicerad
16 sep 2020, 09:40

Med Länsförsäkringar som delägare är elsäkerheten i fokus för det här Uppsalaföretaget. Deras kapsling rymmer hela elinstallationen i en solcellsanläggning utöver växelriktaren. Här finns Jfb B, lastfrånskiljare och överspänningsskydd i ett IP65-klassat skal.

HPSolartech i Uppsala är ett solelsföretag som har Länsförsäkringar som delägare. Därför har företaget lagt stor vikt vid att hitta installationslösningar som klarar de högt ställda elsäkerhetskrav som gäller för lantbruk med djurhållning. Ett annat fokus hos företaget är att utveckla installationslösningar som förenklar montage och underhåll.

IP? ”Inte f*n är det elrätt att koppla RDOE med tomteluvor och ’kapsla’ med plastpåse…”

Vad kan gå fel med solceller? Jo…: Lös kabel blir livsfarlig gunga för barn – och andra elfel när solceller installeras

Följden av den här satsningen är att företaget haft stor framgång med solelsinstallationer bland lantbrukskunder. Samtidigt menar HPSolartech att de säkrare lösningarna har en plats hos alla typer av kunder. Och nu vill de dela med sig av sina egenutvecklade installationsprodukter till andra företag.

HPSolartech lanserar nu SolarSafetyBox. Det är en kapsling med hög IP-klass där solelanläggningens hela elinstallation – förutom växelriktaren – är samlad.

– Med SolarSafetyBox kan vi erbjuda våra kunder ett helt standardiserat system där vi har full kontroll över varje länk i kedjan från solpanel till säkerheten i den elektriska inkopplingen, säger Thomas Bergfjord, teknikchef på HPSolartech.

FAKTA

Fakta SolarSafetybox

  • Fyrpolig lastfrånskiljare som är låsbar och åtkomlig från utsidan
  • Jordfelsbrytare typ B (300 mA)
  • Avsäkring för kabel/växelriktare
  • Överspänningsskydd T1 + T2 för växelström
  • Överspänningsskydd T1 + T2 för likström

Boxen är utförd i vitlackerat rostfritt stål och har kapslingsklass IP65. Den låsbar och förberedd elbilsladdning.

 

För att försäkra sig om att det inte uppstår problem med boxen efter installation stresskörs alla boxar med hög belastning i HPSolartechs testlabb så att alla anslutningar kan efterdras innan leverans. På så vis undviks de problem med ”blödande” kopparkablar som annars problem efter en tid.

Tegeltak? Nu finns lösningen: Gamla takpannor kläs med vågiga solceller