Logga in

”Begreppet hushållsel verkar ganska ute”

Publicerad
10 jun 2024, 07:00
| Uppdaterad
7 jun 2024

Ordet rensades bort från internetmedicin.se där vården läser för att få vägledning. Varför ska man inte säga hushållsel? Och hur farligt är 230 volt?

För fyra år sedan var begreppet ”hushållsel” fortfarande vanligt inom vården. Efter att en elingenjör på Västkusten tagit kontakt med internetmedicin.se rensades uttrycket bort från sajten. Ordet kan vara vilseledande, eftersom det låter ofarligt. Men 230 volt kan orsaka allvarliga skador, oavsett om olyckan sker i hemmet eller i en industri.

”…Det är tråkigt om enda sättet att öka medvetenheten är att det sker fler olyckor.”

Martin Tondel, överläkare

Läs också:
När blir elolyckan farlig?

Läs också:
Spänningsgenomgång – finns det ens?

Hur ser det ut i dag? Har fler slutat använda begreppet? Och hur är det rent allmänt med medvetenheten om elskador inom vården? Vi ställde frågorna till överläkare Martin Tondel på Akademiska sjukhuset, arbets- och miljömedicin, i Uppsala.

– Hur många som slutat använda ordet hushållsel är svårt att veta. Men begreppet verkar ganska ute, i alla fall bland de människor som jag träffar. De flesta pratar om lågspänning nu, säger han.

I december 2023 publicerades en ny uppdatering av texten på internetmedicin.se. Detta efter ett samarbete mellan Martin Tondel, Mats Jonsson hos Eltrygg Miljö, Leif Bodin hos Hitachi Energy Sweden och Anna Blomqvist, pensionerad överläkare i Halmstad.

Martin Tondel kan inte på rak arm bedöma om medvetenheten om elskador ökat i vården. Men det finns många som jobbar för att det ska bli bättre. Till exempel håller han kurser om elskador sedan cirka tio år tillbaka. Nyligen infördes också liknande kurser vid arbets- och miljömedicin i Lund. 

– Intresset borde öka, eftersom vi ska elektrifiera hela Sverige, säger Martin Tondel.

I april gjordes ett gemensamt upprop till regeringen från Sveriges Elkraftentreprenörer, Föreningen för industriell elteknik, Energiföretagen och Installatörsföretagen. Ett föreslag är att Socialstyrelsen får i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer för behandling av elolyckor. Ett annat förslag är att universiteten ska inkludera vård efter elskador i utbildningarna.

Läs också:
Överläkaren: ”Det finns inga banala elolyckor”

– Det vore bra om det inte var så spretigt, utan att patientsäkerhet och vård blev mer jämlik över hela landet. Det är tråkigt om enda sättet att öka medvetenheten är att det sker fler olyckor, säger Martin Tondel.