Logga in

Fem råd för att lyckas med solcellskontakter

Publicerad
8 maj 2023, 06:30

Att sätta ihop solcellers kontakter – kontaktera – är en konst. Fel i kontakteringen är ett vanligt misstag som kan leda till att kontakten går sönder.

Solpaneler har kontakter på baksidan som ska seriekopplas. Att göra det på rätt sätt är en konst. Kontakterna ska tryckas ihop och vridas tills det hörs ett mjukt klick.

– Att inte kontaktera rätt är ett vanligt misstag bland personer utan korrekt utbildning. Risken då är att det inte blir helt tätt, så att smuts eller vatten kommer in i anslutningen som går sönder efter ett tag. Därför finns krav på att montörer ska göra kontakteringsprov på företag där de börjar jobba, berättar läraren Anders Lennartsson hos Solelskolan.

“Oavsett om det är din första eller hundrade kontakt, så är vi alla människor som kan göra fel ibland. Därför är rutinen med självkontroll efter varje steg mycket viktig.”

Ted Björnström, lärare solelskolan

Här jobbar Ted och Anders:
Solelskolan: ”Vill höja standarden i branschen”

Läs också:
Sex vanliga tabbar när solceller installeras

Ted Björnström som håller i utbildningen i kontaktering hos Solelskolan ger dessa råd:

1. Använd korrekta verktyg och rätt kontakt

– Det ska vara rätt verktyg för rätt jobb, du behöver följande: kabelskalare och crimptång för din kabelstorlek (nästan alltid fyra eller sex kvadrat i solcellskabel). En typgodkänd kontaktstandard är MC4 (Multi Contact, generation fyra). Det är viktigt att MC4-kontakten du använder har samma tillverkare, eller är typkontrollerad med samma tillverkare, som kontakterna på dina paneler. I dag är Stäubli den vanligaste kontakten på marknaden. Runt 50 procent av världens solpaneler har den kontakten.

2. Kalibrerade verktyg

– Något som lätt missas är att verktyg kontinuerligt behöver kvalitetstestas och kontrolleras för brister. Detta ska ske minst en gång per år, för att säkerställa att verktygen är lika bra som när de köptes. Det är viktigt för att behålla god kvalité och leverera bra kontaktytor.

3. Tredjepartsgodkänd kompetens

– En av de vanligaste orsakerna till fel i solcellsanläggningar är just kontakter och anslutningar. Små fel kan över tid växa och bli allvarligare. Anläggningar ska fungera i minst 30 år, så en dålig anslutning som försämras med tiden kommer till slut att brista. Det ställer kompetenskrav på personer som utför kontakteringen. Tyvärr tar många företag och montörer, enligt min erfarenhet, inte det övningsmomentet på så stort allvar som faktiskt behövs för att minska riskerna. 

4. Fukt, smuts och förbrukade kontakter

– Det kan komma in fukt och smuts i kontakterna på taket. Speciellt om det regnar eller snöar medan installationen pågår. En korrekt gjord kontakt är helt vattentät och kommer inte att släppa ut fukt eller smuts som du låser in. Därför är det viktigt att kontrollera att kontakten är hel, ren och torr innan du sluter den. Om du misstänker att det kan vara något problem med kontakten – byt den direkt! En kontakt kostar bara några få kronor, och om något blir fel kan konsekvenserna bli stora – brand, ljusbåge eller i värsta fall personskada. 

5. Var noga med självkontroller

– Något vi fokuserar mycket på under kontakteringsutbildningen är att etablera bra rutiner. I det ingår att alltid kontrollera kontakterna efter att du gjort dem. Oavsett om det är din första eller hundrade kontakt, så är vi alla människor som kan göra fel ibland. Därför är rutinen med självkontroll efter varje steg mycket viktig. Ännu bättre är om du kan få en kollega att kontrollera ditt arbete, efter att du utfört det. Två par ögon är bättre än ett.

Fler tips:
Nio saker du kanske inte visste om solcellsinstallationer