Logga in

6 smarta hem-system du bör ha koll på

Publicerad
8 feb 2022, 09:48
| Uppdaterad
10 feb 2022

Om du är nyfiken på att börja jobba mer med smarta hem-lösningar är bland annat de här systemen bra att lära sig mer om.

ABB Free@Home.

ABB free@home

Free@home har stora likheter med traditionella KNX-system på så vis att de olika enheterna förbinds med en busskabel. Det finns också trådlösa free@home-enheter som kommunicerar med centralen på radiofrekvensen 3,4 GHz i ett meshnätverk som ger optimal täckning. 

Hoppa på tåget
Så kan du tjäna pengar på ökat intresse för smarta hem

23-åriga vd:n satsar på smart teknik
Ida startade elfirma – direkt efter plugget

Upp till 64 trådlösa och 64 trådbundna enheter kan installeras i ett system. Varje enhet har sin egen IP-adress som identifieras av systemets hjärta, en så kallad ”System Access Point”. Det finns flera produkter att välja mellan till ett free@home-system, som centralenheter, touchskärmar för styrningen, väderstation, ljussensorer, rörelsevakter, aktorer, termostater, olika styrdon och så vidare.

Carlo Gavazzi.

Carlo Gavazzi Smarthouse

Italienska Carlo Gavazzi har ett stort utbud av produkter för byggnadsautomation. I sortimentet finns produkter för energimätning, styrning av belysning, värme, ventilation och kyla. Med hjälp av en särskild controller kan de övriga produkterna sys ihop till en smart hem-lösning som företaget kallar ”Smarthouse”.

Controllern har färdiga funktioner för belysning, värme/kylstyrning, ventilation, solskydd och mycket mer. I utbudet av produkter ingår många typer av sensorer för sådant som närvaro, temperatur, CO2 och ljus. Eftersom det här är en moduluppbyggd lösning kan den enkelt byggas ut genom att förlänga busskabeln och installera fler moduler.

Hager Coviva.

Hager Coviva/Quicklink

Coviva är ett trådlöst system för smarta hem som är baserat på KNX-standarden för trådlös kommunikation. Hjärtat i coviva är centralenheten Coviva Smartbox. Den ansluts enkelt och trådlöst till de olika quicklink-produkter som ska ingå i anläggningen. Eftersom coviva är trådlöst passar det lika bra i nya som gamla bostäder.

Uppbyggnaden är modulär så coviva-lösningen kan byggas ut efter hand som kunden upptäcker nya behov. Alla funktioner kan styras och anpassas med hjälp av en app i mobilen. I Quicklink-sortimentet finns ett stort antal olika produkter; aktorer, väggapparater, ventilställdon för vattenradiatorer, olika sensorer, väderstation och annat. Att lägga till nya produkter i systemet är väldigt enkelt.

Nexa.

Nexa – en trådlös uppstickare

System Nexa är en helt trådlös variant av smarta hem-lösningar. Det använder Z-wave protokollet och har därför en räckvidd på upp till 300 meter och meshteknik för att bygga oändliga nätverk. Allt styrs via appar i en smart mobiltelefon och det är den vägen scenarier skapas, nya enheter och rum läggs till och olika automationer sätts upp.

Nexa Bridge X är en kontrollenhet som gör det möjligt att inte bara styra belysning med Nexa utan också få varning om brandvarnaren aktiveras eller push-notiser om dörrar eller fönster öppnas, givet förstås att brandvarnare av rätt typ finns på plats och att magnetkontakter monterats i dörrar och fönster.

Plejd – för smart belysning

I likhet med Nexa har Göteborgsföretaget Plejd fokuserat på belysningsstyrning i första hand. Deras teknik är också trådlös och appstyrd, med möjlighet att skapa scenarier via en mobilapp. Inbyggt astrour och veckour i alla Plejds produkter gör det möjligt att schemalägga belysningen och skapa närvarosimulering för att lura tjuven.

Plejds produkter kommunicerar via meshnätverk och Bluetooth. Det ger obegränsad räckvidd och hög stabilitet. Det går givetvis att bygga ut Plejdsystemet efter hand, med fler enheter. Nyligen kom Plejd med ett styrbart eluttag som gör det möjligt att också styra andra elförbrukare än belysning via Plejd.

Schneider Wiser.

Schneider Electric – Wiser

Förra året lanserades en ny version av smarta hem-systemet Wiser som hanteras via appen Wiser by SE. Systemet kommunicerar via Zigbee och erbjuder ett brett utbud av funktioner för hela hemmet. Förutom belysningsstyrning finns det olika typer av detektorer, IP-kameror samt uppkopplade vägguttag som visar energiförbrukning för inkopplade apparater.

I appen kan man skapa scenarier samt automationer som sköter sig själv efter aktivering och funktionerna kan röststyras via Amazon Alexa, Google Assistant och Siri. Systemet uppdateras och breddas kontinuerligt vilket gör det möjligt att sälja in nya funktioner till elinstallatörens kunder för ökad säkerhet, koll på energiförbrukning och bekvämlighet.

Vadsbo Casambi

Casambi är samlingsnamn för den lösning Vadsbo erbjuder för det smarta hemmet. Det är en gratisapp som hanterar de produkter från Vadsbo som försetts med programvara för att ingå i lösningen. Dessa produkter kan uppdateras trådlöst via Bluetooth. Förmågan att uppdatera ingående enheter i efterhand är något som Vadsbo uppger sig vara ensamma om.

Efterhand som fler produkter läggs till i Casambi Ready skaps nya möjligheter för användarna. I dagsläget kan alla typer av ljuskällor styras via Casambi, liksom vägguttag, garageportar, jalusier och annat.

Läs också:
”I ett par extremfall har vi kunnat gå ner från 63 till 16 ampere”