Logga in

Två hem totalförstördes när hybridbil fattade eld

Publicerad
27 aug 2019, 11:13

Två kedjehus brann ner när en inkopplad laddbil fattade eld i Luleå i helgen. Men det rör sig inte om schukoladdning, batterierna var fulladdade – och det var en hybridbil.

Det var natten mot söndagen som en kraftig brand bröt ut i ett bostadsområde på Hertsön i Luleå. Flera familjer evakuerades och två kedjehus totalförstördes.

Johanna laddade bilen i Schukouttaget – och förlorade sitt hem

Orsaken till branden är ännu inte klarlagd, men eldsvådan startade i en bil som stod inkopplad i en carport. Flera medier har rapporterat om händelsen som en ”brand i en elbil”. Men Peter Lindahl, som är avdelningschef på Räddningstjänsten i Luleå, poängterar att det inte rör sig om en elbilsbrand.

– Det var en hybridbil och inte en elbil. Den har både el- och förbränningsmotor, och brandorsaken kan vara precis vad som helst. Jag vill inte spekulera, för vi vet inte om det var elmotorn, förbränningsmotorn, ett åsknedslag, att något slängdes in i bilen eller något helt annat, säger han.

Peter Lindahl berättar att det hittills är känt att branden startade inne i hybridbilen, en VW Passat. Den stod inkopplad, men batterierna ska ha varit fulladdade och laddningen avslagen. Och det rörde sig inte om schukoladdning.

”Förvånade att nätbolagen inte förbereder sig på att det blir mycket hemladdning”

Räddningstjänsten ska nu lämna över utredningen på en extern utredare. Ingen person skadades fysiskt vid branden.